29 Ιανουαρίου 2015

DEMIS ROUSOS THE GREEK ALEXANDRIAN SINGER

Η ζωή του Έλληνα καλλιτέχνη που ζούσε μόνιμα στην Γαλλία και έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο ήταν γεμάτη με παράξενα γεγονότα.

Ο Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος, όπως είχε βαφτιστεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο σπουδαίος καλλιτέχνης, θα μπορούσε να λέγεται κάλλιστα και... Ντέμης ο τρομερός! Ο Ντέμης Ρούσσος έζησε μια ζωή που τα είχε όλα: Φτώχεια, μετανάστευση, μουσική, αναγνώριση, οικογενειακές περιπέτειες, ευτυχία... μέχρι και αεροπειρατεία!

Ο Ντέμης Ρούσσος με την ιδιαίτερη φωνή του - δεν έμοιαζε με καμία άλλη - και το ακόμα πιο χαρακτηριστικό του στυλ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Ιανουαρίου αφήνοντας το παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα φτωχότερο. Η ζωή του ήταν γεμάτη κι αυτά είναι μερικά από τα άγνωστα σημεία της.


Με την μητέρα του Όλγα και την κόρη του Έμιλη.
Η οικογένεια του: Ο Ντέμης Ρούσσος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρια. Ο πατέρας του Γιώργος ήταν μηχανικός ενώ η μητέρα του Όλγα ήταν χορεύτρια, που έμεινε γνωστή με το ψευδώνυμο  Νέλλη Μασλούμ. Με τους γονείς του ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία περίπου 10 χρόνων, όπου άρχισε να ασχολείται και πιο σοβαρά με τη μουσική. Πολλά χρόνια αργότερα ο τραγουδιστής απέκτησε τα δικά του παιδιά, τον Κύριλλο και την Έμιλη με τη σύζυγό του την οποία λάτρευε.

Το 666: Ήταν το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του συγκροτήματος Aphrodite's Child. Πούλησε 20 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο. Ήταν ωστόσο το τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος πριν τη διάλυση τους.

Πως ξεκίνησε να φορά κελεμπίες: "Έκανα περιοδεία στην Ιταλία και ήταν μια πολύ ζεστή ημέρα. Το μεσημέρι βρήκα ένα κατάστημα που πουλούσε κελεμπίες. Την αγόρασα μεταξύ σοβαρού κι αστείου, αλλά εκείνη τη μέρα με είχε σώσει. Πήγα στη συναυλία με την κελεμπία, ο κόσμος ενθουσιάστηκε και η κελεμπία έμεινε. Εφτασε μια στιγμή που τις πούλησα και τις πούλησα σε πολύ καλή τιμή. Ολα τα χρήματα πήγαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τώρα στο σπίτι μου δεν θα βρείτε ούτε μισή. Από τη στιγμή που τελειώνει κάτι, τελειώνει", είχε εξομολογηθεί ο ίδιος σε συνέντευξη του στην καθημερινή.Το πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε: Ο Ντέμης Ρούσσος μπορεί να είχε φήμη, χρήματα, δόξα, καλλιτεχνικές ευαισθησίες και μία οικογένεια που τον λάτρευε, αλλά σε όλη του την ζωή τον ταλαιπωρούσε το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Μάλιστα ο Ντέμης Ρούσσος έγραψε και βιβλίο σχετικά με το πρόβλημα του, το "Α question of Weight".

Η κόρη του και τα ναρκωτικά: "'Ενα βράδυ με πλησίασε ένας κύριος από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Με πληροφόρησε πως παρακολουθούσαν την κόρη μου, την είχαν υποψιαστεί για χρήση ναρκωτικών λόγω κάποιων ατόμων του περιβάλλοντός της. Με έπιασε πανικός. Την πήρα και την έφερα στην Ελλάδα για να μείνει με την γιαγιά της. Τώρα είναι μια υγιέστατη κοπέλα, ενεργή, δημιουργική και πολύ ταλαντούχα σκηνοθέτης", παραδεχόταν σε συνέντευξη του στο περιοδικό ΕΓΩ. Ο ίδιος συμπλήρωνε αναφορικά με τη δική του εμπειρία με τα ναρκωτικά: "Έζησα την δεκαετία των '60s, που ήταν φουλ στα ναρκωτικά, και δεν έκανα ποτέ χρήση, δεν τα ακούμπησα, ούτε εγώ ούτε και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Μία φορά μόνο κάπνισα ένα τσιγάρο χασίς και με πήρε ο ύπνος!"

Η αεροπειρατεία που κατέληξε... σε πάρτι: Ήταν το 1985 που ο Ντέμης Ρούσσος επιβιβάστηκε στην πτήση της TWA μαζί με αεροπειρατές που σε λίγο κατέλαβαν το σκάφος. Μόλις ωστόσο έμαθαν ότι στην πτήση ήταν ο ο Ντέμης Ρούσσος διοργάνωσαν μια μικρή γιορτή για τα γενέθλιά του. Ο ίδιος διηγούνταν συχνά το περιστατικό σε συνεντεύξεις του. Και είναι ενδεικτικό του πόσο διάσημος έγινε αυτός ο Έλληνας που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, δοξάστηκε σε όλο τον κόσμο και πέθανε τελικά στην αγαπημένη του πατρίδα.

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα 
 στη σελίδα του newsit.gr. Κάντε μας