26 Ιανουαρίου 2015

Ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο Αλ.Τσίπρας

Αθήνα
Καθήκοντα πρωθυπουργού ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας με πολιτικό όρκο υπό τον καταιγισμό των φλας των φωτογράφων και το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Μάς περιμένει ανηφορικός δρόμος, είπε λίγο νωρίτερα στον Κ.Παπούλια ο Αλ.Τσίπρας αφού έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στην πρώτη του, συμβολική, κίνηση ως πρωθυπουργός. Ακολούθως μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο σύντομο διάλογό του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας τον ενημέρωσε πως υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία και δεν χρειάζεται διερευνητική εντολή, αλλά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού απάντησε πως θα κάνει αυτό που ορίζει το Σύνταγμα, να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα τον ορκίσει πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας τότε απάντησε πως καλό θα ήταν να επισπευστούν οι διαδικασίες, γιατί την κυβέρνηση την περιμένει ανηφορικός δρόμος.

Ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν στο Προεδρικό Μέγαρο από τους στενούς συνεργάτες του, Νίκο Παππά και Πάνο Σκουρλέτη, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν σημαντικά χαρτοφυλάκια στη νέα κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε νωρίτερα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον οποίο ενημέρωσε πως επιθυμεί να δώσει πολιτικό όρκο.

«Έρχομαι να πάρω την ευχή σας. Οι σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και πιο ουσιαστικές απ' ό,τι ήταν πριν» είπε ο κ. Τσίπρας.

Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

Μετά την ορκωμοσία του ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή για να αποτίσει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου (4.30 μ.μ.), σε μια συμβολική κίνηση, την πρώτη ως πρωθυπουργός.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκαν στο Σκοπευτήριο πολίτες, οι οποίοι τον χειροκρότησαν θερμά και φώναξαν συνθήματα για τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Στις 7 το απόγευμα ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται μάλλον για αύριο, Τρίτη.

Ωστόσο, προαπαιτούμενο για να γίνει η ορκωμοσία της κυβέρνησης είναι να έχουν δημοσιευθεί τα Προεδρικά Διατάγματα για τα νέα υπουργεία, καθώς σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα υπάρξουν συγχωνεύσεις ή υπουργεία-«ομπρέλα».

Δεν θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα - Σαμαρά

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής έγινε σε επίπεδο διευθυντών.
Ο διευθυντής του γραφείου του απελθόντα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας, ενημέρωσε τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ως εκ τούτου, απελθών και νέος πρωθυπουργός δεν συναντήθηκαν.
Μετά την επίσκεψη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ο κ. Τσίπρας μετέβη στο (άδειο) Μέγαρο Μαξίμου.
Newsroom ΔΟΛ