27 Ιανουαρίου 2015

Σήμερα ορκίζεται η νέα κυβέρνηση

Σήμερα ορκίζεται η νέα κυβέρνηση

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Στην τελική ευθεία για τη συγκρότηση της κυβέρνησής του βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, που από χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου γράφει και σβήνει τα ονόματα του πρώτου του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ έχει συναντήσεις και επαφές και με κορυφαία στελέχη του κόμματός του.
Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, με το καλημέρα, βρίσκεται «ενώπιος ενωπίω» με τη δέσμευσή του για συγκρότηση δεκαμελούς υπουργικού συμβουλίου, πλην όμως φαίνεται να υπάρχει και μεγάλος αριθμός αναπληρωτών υπουργών, οι οποίοι εκ του γεγονότος ότι λαμβάνουν τις αρμοδιότητές τους εκ του πρωθυπουργού, με δικαίωμα λόγου και ψήφου στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να λογίζονται ως υπουργοί.
Ο αντιπρόεδρος-«τσάρος»
Ο βασικός κορμός, ωστόσο, της κυβέρνησης είναι ήδη έτοιμος.
- Ο Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει θέση αντιπροέδρου, με εποπτικό ρόλο στον οικονομικό τομέα.
- Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει ο Γιάννης Βαρουφάκης, με διακριτό ρόλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Μηλιού.
- Επικεφαλής του υπερυπουργείου Ανάπτυξης έχει «κλειδώσει» ο Γιώργος Σταθάκης.
Εντός Π. Λαφαζάνης-Δ. Στρατούλης
Ναι στη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση θα πουν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως αποφασίστηκε χθες σε ειδική σύσκεψη που είχαν.
- Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θεωρείται το φαβορί για το υπερυπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας-Μεταφορών, που θα δημιουργηθεί.
- Ο Δημήτρης Στρατούλης θεωρείται επικρατέστερος για του υπουργείο Εργασίας.
- Ο Νίκος Χουντής μάλλον θα έχει θέση στο υπουργείο Εξωτερικών, με αρμοδιότητες τα ευρωπαϊκά θέματα.
Ο Νίκος Κοτζιάς
- Ο Νίκος Κοτζιάς θα είναι εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου υπουργός Εξωτερικών με αναπληρώτρια την Νάντια Βαλαβάνη. Οι δυο τους διαθέτουν πολύ στενή χημεία και διατηρούν άριστη προσωπική σχέση, ενώ ανήκουν στην «πατριωτική αριστερά».
Ο Πάνος Καμμένος
Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ φέρεται να έχει εξασφαλίσει στη χθεσινή του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα τη θέση του υπουργού Αμύνης, με αναπληρωτή τον Θοδωρή Δρίτσα, που δεν αποκλείεται να αναλάβει και τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Οι ΑΝΕΛ θα αναλάβουν και ορισμένα υφυπουργεία, με τον Τέρενς Κουίκ να ακούγεται ήδη για υφυπουργός Τουρισμού.
Οι Ν. Βούτσης-Ν. Παππάς-Π. Σκουρλέτης
Ο Νίκος Παππάς, εκτός απροόπτου, θα αναλάβει υπουργός Επικρατείας, ο Π. Σκουρλέτης υπουργός Εσωτερικών-Δημόσιας Τάξης, ενώ σημαντικότατη θέση θα αναλάβει και ο Νίκος Βούτσης, εκ των στενότερων συνεργατών του Αλ. Τσίπρα. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι φαβορί για το υπουργείο Υγείας και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς για το υπουργείο Πολιτισμού.
Ο…Μπούρας του Τσίπρα
Το νευραλγικό πόστο του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού ανέλαβε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που έως τώρα είχε τη θέση του νομικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, θα είναι ο…Κώστας Μπούρας του νέου πρωθυπουργού.
Ο Σπύρος Σαγιάς
Χρέη Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ανέλαβε ο Σπύρος Σαγιάς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, με ειδίκευση σε θέματα εμπορικού και δημοσίου δικαίου, με έμφαση τις υπηρεσίες νομικού συμβούλου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ιδίως σε θέματα όπως οι δημόσιες συμβάσεις, δημόσια έργα, συμβάσεις παραχώρησης κλπ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει εργαστεί στην Cosco.
Πηγή: real.gr