25 Ιανουαρίου 2015

Η Ρωσία μπλόκαρε ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Μαριούπολη

Νέα Υόρκη
Η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο επικρίνεται η ηγεσία των φιλορώσων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας για τις δηλώσεις τους σχετικά με την έναρξη μεγάλης επίθεσης εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου.

Στο ίδιο ψήφισμα υπήρχε ταυτόχρονη καταδίκη της πρόσφατης αναζωπύρωσης της βίας  που έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων στην ανατολική Ουκρανία.

Η καταδίκη αφορούσε τις δηλώσεις του ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ο οποίος φέρεται να είπε ότι οι αυτονομιστές αντάρτες δεν επιθυμούν συμβιβασμό και ότι αποφάσισαν να εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου, ενώ σχεδιάζουν να περικυκλώσουν την Ντεπάλτσεβε, μία πόλη βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, τις επόμενες μέρες.

Η ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη απέφυγε να σχολιάσει το ζήτημα.

Η Βρετανία είχε τη διπλωματική πρωτοβουλία να προτείνει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτούν ομόφωνη έγκριση από τα πέντε μόνιμα μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία που έχει δικαίωμα βέτο.

Νωρίτερα από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία ο Μπαν Κι-μουν καταδικάζει απερίφραστα τη επίθεση με ρουκέτες στην πόλη της Μαριούπολης, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι και τραυματίστηκαν πάνω από εκατό, και κατήγγειλε τις πολεμοχαρείς δηλώσεις των φιλορώσων αυτονομιστών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters