25 Ιανουαρίου 2015

Στην Ελλάδα στραμμένο το βλέμμα των ξένων ΜΜΕ

Στην Ελλάδα στραμμένο το βλέμμα των ξένων ΜΜΕ

Αθήνα
Η Ελλάδα ψηφίζει και το βλέμμα του πλανήτη είναι στραμμένο πάνω της. Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στην κρισιμότητα των εκλογών, μιλούν για πιθανή «νίκη ορόσημο» του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και τονίζουν ότι η νίκη αυτή θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές της.

«Οι Έλληνες ψηφίζουν σε εκλογές "όλα ή τίποτα"» είναι ο τίτλος του βρετανικούBBC. Οι εκλογές, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην προσπάθεια της Ελλάδας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της διάσωσής της με τους δανειστές.

Το Associated Press χαρακτηρίζει τις εκλογές «κρίσιμες», αναφέροντας ότι φαβορί είναι το κόμμα που τάσσεται κατά των όρων δανεισμού. Παράλληλα, αναφέρεται στον αριθμό των αναποφάσιστων και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως δυσκολευτεί να επιτύχει αυτοδυναμία.

«Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει σε νίκη-ορόσημο στις εκλογές» είναι ο τίτλος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. «Μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μία αλλαγή για την Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα για μαζική εισροή μετρητών στην εξασθενημένη οικονομία της Ένωσης μετά από χρόνια προσπαθειών να μειωθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών και πιέσεων στις χώρες να ψηφίσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει το Reuters.

«Οι έλληνες ψηφοφόροι αναμένεται να απορρίψουν τη λιτότητα» γράφει οGuardian, τονίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρο προβάδισμα, αλλά το κόμμα μπορεί να μην κερδίσει αρκετές ψήφους για να κυβερνήσει μόνο του».

«Μετά από πέντε σκληρά χρόνια λιτότητας και ύφεσης, οι Έλληνες ψηφίζουν κάτω από καθαρούς ουρανούς σε εκλογές με υψηλό διακύβευμα που θα μπορούσαν να θέσουν τη χώρα τους σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει η εφημερίδα.

«Προς θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα;» αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένη. Η δυναμική που απέσπασε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου ευνοεί τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, και το χάσμα φαίνεται να διευρύνεται με τη Νέα Δημοκρατία» τονίζει η γαλλική εφημερίδα, επικαλούμενη δημοσκοπήσεις που δίνουν μέχρι και 10 μονάδες διαφορά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Γεγονός που θα σημαίνει θρίαμβο για τον Αλέξη Τσίπρα» προσθέτει ο Monde.

Δεδομένη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει η Liberation. Η εφημερίδα τονίζει ότι το κόμμα, προβλέποντας την αποτυχία των υπολοίπων κομμάτων, βάσισε την εκστρατεία του στην «επόμενη ημέρα», αυτή στην οποία καλείται να κυβερνήσει.

«Το ευρώ μπροστά στον μεγαλύτερο πόλεμο νεύρων της ιστορίας του» γράφει η γερμανική Die Welt. «Οι Έλληνες επιθυμούν κούρεμα του χρέους, οι ευρωπαίοι εταίροι το απορρίπτουν κατηγορηματικά. Κανείς δεν μπορεί να χάσει την αξιοπιστία του. Εντούτοις εάν καμία πλευρά δεν υποχωρήσει σημαντικά από τις θέσεις της, τότε θα υπάρξει σύγκρουση στην Ευρώπη», παρατηρεί η εφημερίδα, τονίζοντας ότι διακυβεύονται πολλά και για την Ελλάδα.

«Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός, η τρόικα θα κλείσει πολύ σύντομα τις στρόφιγγες του χρήματος. Στα μέσα Μαρτίου η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε. Στην περίπτωση αυτή, ο Τσίπρας κινδυνεύει να μείνει στην ελληνική ιστορία ως εκείνος που θα ευθύνεται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενδεχομένως ακόμη και από την ΕΕ. Ο Τσίπρας θα είχε κερδίσει έτσι το "παιχνίδι του δειλού". Το τίμημα όμως θα ήταν υψηλό» τονίζει η Welt.

«Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ήδη τον εαυτό του νικητή» γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα την ώρα που πήγαινε να ψηφίσει.

Για την Frankfurter Allgemeine Zeitung οι εκλογές αποτελούν «δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή πολιτική των περικοπών».

H Handelsblatt τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το φαβορί. «Το πρόγραμμα της Αριστεράς ακούγεται καλό. Κατώτατος μισθός, περισσότερες κοινωνικές παροχές και πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει τα πάντα, ο ρεαλισμός δεν παίζει κανέναν ρόλο» προσθέτει η οικονομική εφημερίδα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV αναφέρει ότι «ενδέχεται να κερδίσει η ελπίδα» και επισημαίνει ότι «πολλοί Έλληνες έχουν κουραστεί με τα παλιά κόμματα».

«Η Ελλάδα ψηφίζει, η Ευρώπη περιμένει» είναι ο τίτλος της ιταλικής La Repubblica. «Η ψηφοφορία διαγράφεται ιστορική στην Ελλάδα, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν μεγάλο προβάδισμα για το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, με σχεδόν επτά βαθμούς πάνω από τη Νέα Δημοκρατία του σημερινού συντηρητικού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά» γράφει η εφημερίδα.

«Η ψήφος της αλήθειας» γράφει η ιταλική Corriere della Sera, τονίζοντας ότι τα μάτια όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα στην Αθήνα. «Ο κύριος πρωταγωνιστής είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που ένωσε την κατακερματισμένη ελληνική αριστερά σε ένα κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, φαβορί για τη νίκη (ακόμη και αν οι δημοσκοπήσεις λένε ότι ίσως δεν συγκεντρώσει τους αριθμούς για να κυβερνήσει μόνος του). Ένας ηγέτης που έχει πείσει το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων, που συνθλίβονται υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, ότι ο χρόνος της λιτότητας θα πρέπει να τελειώσει» αναφέρει η εφημερίδα.

Παράλληλα, η Corriere della Sera τονίζει ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ «δημιουργεί ανησυχίες στους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής λιτότητας που ευνοούν τη συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής».

«Οι ελπίδες των Ελλήνων για ένα πιο σταθερό μέλλον» γράφει το αμερικάνικο δίκτυο CNN, τονίζοντας, πάντως, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με τους πιστωτές.

Οι New York Times αναφέρονται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σχηματίσει την πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη που τάσσεται κατά της λιτότητας, ωστόσο τονίζει ότι η συζήτηση γύρω από το χρέος έχει προκαλέσει ανησυχίες για το εάν η Ελλάδα μπορεί να βγει από την οικονομική κρίση που πλήττει τόσο την ίδια, όσο και τις γειτονικές της χώρες.

Σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και αναφέρει τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα: τι θα συμβεί εάν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας συμβιβαστεί, τι θα συμβεί εάν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και υποχωρήσει η τρόικα, τι θα συμβεί σε περίπτωση που κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, καθώς και σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε αδιέξοδο. Παράλληλα, αναφέρεται στο ενδεχόμενο σχηματισμού ενός συνασπισμού, καθώς και στην περίπτωση σύγκρουσης του Σαμαρά με την τρόικα.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ