26 Απριλίου 2017

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ λόγω δύο συγκεντρώσεων στον Πειραιά

Αθήνα
Σε κατάσταση επιφυλακής η ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο του Πειραιά λόγω δυο συγκεντρώσεων, μια της Χρυσής Αυγής και μια αντιφασιστική από την ΟΡΜΑ (Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού) σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ληφθούν μέτρα ώστε οι συμμετέχοντες στις δυο συγκεντρώσεις να μείνουν σε «απόσταση ασφαλείας» ώστε να αποφευχθούν επεισόδια. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν λίγο πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Σύμφωνα με την Χρυσή Αυγή η οποία καλεί σε συγκέντρωση στις 15.30 στην πλατεία Κοραή «δίχως να ερωτηθούν κάτοικοι και φορείς του Πειραιά η Δημοτική αρχή ενέκρινε ένα πρόγραμμα των 'αλληλέγγυων' ΜΚΟ του Σόρος για στέγαση, μετεγκατάσταση και πρόσληψη 6.000 λαθρομεταναστών στην πόλη του Πειραιά».

Και υποστηρίζει ότι «εφόσον υλοποιηθεί το παρόν πρόγραμμα η πόλη του Πειραιά θα μετατραπεί σε ένα γκέτο λαθρομεταναστών, καθώς 6.000 'πρόσφυγες' θα ενσωματωθούν στον αστικό ιστό.»

H αντιφασιστική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες έχει προγραμματιστεί για τις 15:00, επίσης στην πλατεία Κοραή.

Στην ανακοίνωση των διοργανωτών σημειώνεται ότι «η Χρυσή Αυγή στην προσπάθειά της να ανασυγκροτηθεί και να εκμεταλλευτεί το διεθνές κλίμα που τροφοδοτεί την ακροδεξιά, καλεί συγκέντρωση ρατσισμού και μισαλλοδοξίας στο Δημαρχείο Πειραιά, με αφορμή την συζήτηση που θα διεξαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο για την πολιτική στους πρόσφυγες. Δε θα επιτρέψουμε στους φασίστες να αποδομήσουν την οποιαδήποτε αντιμετώπιση υπέρ των προσφύγων. Παρ' όλες τις κερδοσκοπικές τακτικές της ελεύθερης αγοράς γύρω από τις ΜΚΟ δε θα επιτρέψουμε την ακροδεξιά ακύρωσή τους αλλά θα ενισχύσουμε τις κατευθύνσεις αλληλεγγύης και προστασίας των προσφύγων.»

Στο θέμα, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, αναφέρθηκε την Τρίτη ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος τόνισε ότι «ένα μέρος προσφύγων -θέλουμε δεν θέλουμε-, θα μείνουν στην Ελλάδα. Αν κάποιος θεωρεί ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία και αναλύσουμε μία σειρά άλλων προβλημάτων, είναι άποψή του, δεν την ενστερνίζομαι. Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι που θα μείνουν στη χώρα, πρέπει να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.

» Δεύτερον: Ο Δήμος Πειραιά για λόγους, που δεν είναι της παρούσης τώρα να συζητήσουμε, δεν έχει συμμετάσχει ούτε θα συμμετέχει στο άμεσο μέλλον στη διαχείριση κατοικιών. Δεν δημιουργούνται δηλαδή πουθενά εγκαταστάσεις στέγασης προσφύγων με πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά. Το κάνουμε όμως γιατί στην πόλη μας μένουν πρόσφυγες ή μετανάστες. Σε πολυκατοικίες σε διάφορα σημεία κ.λ.π. περισσότεροι από 1.500, από την ενημέρωση που έχω.

» Είναι προφανές ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει και σχολείο να πάνε τα παιδιά τους, κάποια στιγμή και παροχές υγείας να έχουν και δυνατότητες να δουλέψουν να έχουν. Διαφορετικά θα αναγκαστούν να προβούν σε άλλες ενέργειες που είναι χειρότερες.»

Ο κ. Μώραλης πρόσθεσε ότι «ο Σόρος δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό. Για αυτό μιλάμε για φαντασιώσεις, μπλέκουν τα πράγματα μαζί, τα κάνουν μια 'σαλάτα' για να πουν ότι ο Μώραλης, ο Δήμος Πειραιά ο α, ο β έκανε αυτό κλπ. Είναι ένα πρόγραμμα. Μια πλατφόρμα ηλεκτρονική στην οποία έχει ένα πληροφοριακό σύστημα για τους πρόσφυγες που υπάρχουν στην πόλη, επαναλαμβάνω, για να έχουμε στοιχεία και πληροφοριακά εργαλεία για αυτούς τους ανθρώπους. Για την υγεία τους, για την εκπαίδευσή τους, για το που μπορούν να δουλέψουν.

» Αυτή η πλατφόρμα λοιπόν είναι ένα πρόγραμμα, που δυστυχώς δεν έχουμε παραπάνω από 2-3% πιθανότητα να ενταχθούμε, δυστυχώς επαναλαμβάνω -διότι θα ήταν χρήματα που θα έρχονταν για να οργανώσουμε μια πλατφόρμα πληροφοριών για’ αυτούς τους ανθρώπους -μεταφράζεται ότι είναι ΜΚΟ του Σόρος και κάνουμε δουλειές. Εδώ μιλάμε για απίθανα πράγματα.»

Υπογράμμισε επιπροσθέτως ότι «υπάρχουν αναρτημένες στο διαδίκτυο οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και οι εισηγήσεις. Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι δεν συμμετέχει η 'solidarity' του Σόρος στο πρόγραμμα. Αλλά δεν έχει σημασία. Πες ότι συμμετείχε. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα μας, ποιος είναι ο Σόρος κι αν συμμετείχε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή όχι.

» Είναι ότι είναι μια υπηρεσία που θα πρέπει να γίνει. Και εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να καταλάβουμε κάτι στη χώρα αυτή: δεν είναι ο Πειραιάς ένα Γαλατικό χωριό προστατευμένο από κάποιους. Και στην Αθήνα ζουν πρόσφυγες και στα νησιά ζουν πρόσφυγες και σε άλλα μέρη ζουν πρόσφυγες ή μετανάστες. Ένα ποσοστό θα ζει και στην πόλη μας. Και να το θέλαμε πως διασφαλίζουμε σε μια πόλη – λιμάνι;

» Πάμε σε άλλα λιμάνια στη Βαρκελώνη, στη Μασσαλία, στη Νάπολη όπου υπάρχουν τέτοια ζητήματα, παγκόσμια, υπάρχουν και στις πόλεις. Τι ζητάμε δηλαδή να μην έχουμε πρόσφυγες ή μετανάστες στην πόλη μας; Να τους διώξουμε να τους πάμε που; Με ενοχλεί λίγο αυτή η ιδεολογική προσέγγιση».

Διονύσης Βυθούλκας
Newsroom ΔΟΛ