25 Απριλίου 2017

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΣΟΜΑΛΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ

Έξι ένοπλοι πάνω σε μια λέμβο καταδίωξαν κι εξαπέλυσαν πυροβολισμούς εναντίον ενός τάνκερ μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου στα ανοιχτά της Σομαλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το IMB Piracy Reporting Center (Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας του IMB), το περιστατικό συνέβη στις βραδινές ώρες του Σαββάτου 22 Απριλίου, ενώ το χωρητικότητας 7,018 dwt τάνκερ MT Costina έπλεε περίπου 5,7 ναυτικά μίλια ανατολικά της ακτής της Σομαλίας, με προορισμό τη Μογκαντίσου.
Η λέμβος κυνήγησε το δεξαμενόπλοιο για περίπου δύο ώρες και στη συνέχεια απομακρύνθηκε εξαιτίας των συνεχών ελιγμών του καπετάνιου. Ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια της διένεξης.
Το IMB ανέφερε ότι ο πλοίαρχος σήμανε συναγερμό και έστειλε ένα σήμα κινδύνου, ενώ μέρος του πληρώματος κατέφυγε στο οχυρωμένο καταφύγιο του πλοίου (citadel).
Στο σήμα κινδύνου ανταποκρίθηκε από το υπό ισπανική σημαία ESPS Galicia της ΕΕ NAVFOR, το οποίο βρισκόταν 14 ναυτικά μίλια μακριά, ξεκίνησε ένα ελικόπτερο SH-3D Sea King ενώ και το πλοίο έσπευσε με πλήρη ταχύτητα προς το MT Costina.
Κατά την άφιξη του στο σημείο, το ελικόπτερο του ESPS Galicia πραγματοποίησε μια λεπτομερή εναέρια έρευνα, χωρίς να εντοπίσει τη λέμβο στην θαλάσσια περιοχή. Η ομάδα ειδικών επιχειρήσεων του ESPS Galicia έπειτα προσπάθησε να καθησυχάσει τον πλοίαρχο και το πλήρωμά του MT Costina.
Το άνω κατάστρωμα του κατασκευής 1984 τάνκερ φέρεται μετά από μια πρώτη επιθεώρηση να έχει αρκετές τρύπες από σφαίρες εξαιτίας της πειρατικής επίθεσης, αλλά η ζημιά δεν εκτιμήθηκε ότι ήταν τόσο μεγάλη ώστε να εμποδίσει το MT Costina να συνεχίσει την πορεία του για το επόμενο λιμάνι.
Μετά από ένα διάλειμμα αρκετών χρόνων οι Σομαλοί πειρατές έχουν επανεμφανιστεί το τελευταίο δίμηνο στα νερά της περιοχής, εξαπολύοντας μια σειρά από επιθέσεις σε διερχόμενα πλοία. Πριν από δυο εβδομάδες είχαν επιχειρήσει ανεπιτυχώς να καταλάβουν ένα πλοίο μεταφοράς φορτίου χύδην OS ενώ αυτό έπλεε στον Κόλπο του Άντεν.

εnaytilia