29 Απριλίου 2017

Ο Τραμπ «ψυχολογεί» τον Κιμ και προειδοποιεί για σύρραξη με τη Β.Κορέα

Ουάσινγκτον
Η πιθανότητα το θέμα της Βορείου Κορέας να οδηγηθεί σε σύρραξη δεν μπορεί να αποκλειστεί, προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και -όπως εξήγησε- θα προτιμούσε το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου του καθεστώτος να λυθεί με τη διπλωματία.

Προς αυτή την κατεύθυνση και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος δεν θα απέκλεισε ακόμα και απευθείας επαφές με το καθεστώς, με θέμα όμως το τέλος του πυρηνικού του προγράμματος.

Ο Τραμπ συμπλήρωσε ότι οι Κινέζοι -οι μόνοι που συνομιλούν με τον δικτάτορα της Βορείου Κορέας- έχουν κάνει προσπάθειες πίεσής του. Αυτό ήλθε σαν αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχαν πρόσφατα στη Φλόριντα ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Κινέζος ομόλογός του.

Μιλώντας στο Reuters ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε και μια ανάλυση του προφίλ του Κιμ Γιονγκ Ουν: «Είναι 27 χρονών, πεθαίνει ο πατέρας του και αναλαμβάνει ένα καθεστώς. Ό,τι και να ειπωθεί, αυτό δεν είναι εύκολο. Δεν τον δικαιολογώ, λέω ότι δεν είναι εύκολο. Για το αν έχει λογική, ελπίζω να έχει.»

Ο υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του διευκρίνισε στο Fox News: «Γνωρίζουμε ότι η Κίνα είναι σε επαφή με την Πιονγιάνγκ. Μας επιβεβαίωσαν ότι ζήτησαν από το καθεστώς να μην κάνει άλλες πυρηνικές δοκιμές. Και ότι αν κάνει νέες δοκιμές, η Κίνα θα προχωρήσει σε κυρώσεις.»

Ο Τίλερσον είπε ακόμα ότι για το Βόρειο Κορέα τα πυρηνικά είναι αυτό που κρατά το καθεστώς στη θέση του, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την κατάρρευσή του.

Το πρωί της Παρασκευής ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα βρεθεί στα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να πιέσει στην κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων στη Β.Κορέα.
Newsroom ΔΟΛ