23 Απριλίου 2017

Ερυθρά Θάλασσα Ισχυροί άνεμοι άνοιξαν πέρασμα στον Μωυσή

Βρέθηκε επιστημονική εξήγηση για τον «χωρισμό των υδάτων» στην Ερυθρά Θάλασσα
<b>Ερυθρά Θάλασσα</b><br>Ισχυροί άνεμοι άνοιξαν  πέρασμα στον Μωυσή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Το βιβλικό θαύμα του χωρισμού των υδάτων της Ερυθράς Θάλασσας από τον Μωυσή μπορεί να έχει επιστημονική εξήγηση, και μάλιστα υδροδυναμική. 

Με προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο έδειξαν ότι ισχυρότατοι ανατολικοί άνεμοι που πνέουν με ταχύτητα 100 χλμ. την ώρα, αν 
διατηρηθούν επί 12 ώρες, μπορούν να κάνουν νερά βάθους δύο μέτρων να υποχωρήσουν, ώστε να δημιουργηθεί για τέσσερις ώρες ένας χερσαίος διάδρομος μήκους τριών- τεσσάρων χιλιομέτρων και πλάτους πέντε χιλιομέτρων. 

Στο πλαίσιο μεγαλύτερης έρευνας για το πώς επηρεάζουν οι άνεμοι τα νερά θαλασσών και λιμνών, οι αμερικανοί επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Ερευνας (ΝCΑR) έδειξαν ότι ένας πολύ ισχυρός άνεμος μπορεί όντως να κινήσει τα νερά σε τέτοιον βαθμό ώστε ένας ποταμός να ενωθεί με μια λιμνοθάλασσα. 

«Οι προσομοιώσεις μας φαίνεται ότι επαληθεύουν όσα διαβάζουμε στην Εξοδο για το θαύμα του Μωυσή στην Ερυθρά Θάλασσα » είπε ο επικεφαλής της έρευνας Καρλ Ντρους«Ο χωρισμός των υδάτων γίνεται κατανοητός μέσω της υδροδυναμικής. Η ιστορία της Εξόδου συναρπάζει τον κόσμο και τον κάνει να αναρωτιέται αν είναι δυνατόν να βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία. Η μελέτη μας δείχνει ότι η περιγραφή του χωρισμού των υδάτων θα μπορούσε να στηρίζεται στους νόμους της φύσης» πρόσθεσε. 

Η ερευνητική ομάδα από το Κολοράντο υπέδειξε μάλιστα ένα πιθανό σημείο σαν το μέρος όπου θα μπορούσε να είχε οδηγήσει ο Μωυσής τον λαό του Ισραήλ που έφευγε μακριά από τη σκλαβιά της Αιγύπτου, πριν από 3.000 χρόνια. 

Πιστεύεται ότι ο αρχαίος ποταμός Νείλος, σε κάποια καμπή του με σχήμα U, ενωνόταν με την παράκτια λιμνοθάλασσα Τανίδα. Σε εκείνο το σημείο θα μπορούσε να έχει ανοίξει η στενή λωρίδα γης, η οποία θα πρέπει να έκλεισε ξανά μόλις κόπασε ο άνεμος, πνίγοντας τον αιγυπτιακό στρατό, σύμφωνα με τη βιβλική αφήγηση. 

« Ο χωρισμός των υδάτων μπορεί να κατανοηθεί μέσω των νόμων της υδροδυναμικής. Ο άνεμος μετακινεί το νερό με τρόπο σύμφωνο με τους φυσικούς νόμους... Θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ασφαλές πέρασμα ανάμεσα στα νερά... » είπε ο δρ Ντρους. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο όπου ένας ισχυρός και επίμονος άνεμος μπορεί, υπό πολύ ειδικές συνθήκες, να κάνει τα ύδατα να υποχωρήσουν και να δημιουργηθεί κενό ονομάζεται «wind setdown». 

Στο παρελθόν και άλλοι επιστήμονες αποπειράθηκαν να ερμηνεύσουν μέσω φυσικών εξηγήσεων το θαύμα του Μωυσή. Κάποιοι υποστήριξαν ότι είναι εφικτό ένας ισχυρός και επίμονος άνεμος να μειώσει πολύ τη στάθμη του νερού σε μια περιοχή, ώστε να μπορούν να τη διασχίσουν οι άνθρωποι περπατώντας..tovima.gr