26 Απριλίου 2017

ΚΥΣΕΑ: Γιατί η Αθήνα ανησυχεί περισσότερο για κρίση με την Τουρκία μετά από το δημοψήφισμα

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 9 το πρωί στο Μαξίμου με αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα του τα ελληνοτουρκικά.
Γιατί
αποφασίστηκε η συνεδρίαση που μάλιστα οδήγησε και σε αναβολή ταξιδιού του Α/ΓΕΕΘΑ στη Γερμανία;

Το προφανές είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο με τις πολλές παραβιάσεις . Όμως αυτό που περισσότερο προβληματίζει τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας είναι η επιδίωξη της Άγκυρας να χτίζει κάθε μέρα ένα κλίμα τριβής και αντιπαράθεσης στα ελληνοτουρκικά .Επιδίωξη που όπως λένε επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είναι πλέον αισθητή ακόμη και εντός του ΝΑΤΟ,όπου οι Τούρκοι φέρνουν αντιρρήσεις και στην παραμικρή λεπτομέρεια σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Οι Τούρκοι λένε οι ίδιες πηγές “χτίζουν” κλίμα έντασης και η ανησυχία που υπάρχει είναι ότι έχουν πρόθεση να την κλιμακώσουν σε στιγμή που εκείνοι θα επιλέξουν.
Στο Αιγαίο αυτή η προσπάθεια είναι προφανής. 63 παραβιάσεις και υπερπτήσεις στην Κίναρο την ημέρα που οι ΕΔ πενθούσαν τους νεκρούς από τη συντριβή του ελικοπτέρου ΧΙΟΥΙ. 71 παραβιάσεις χθες με αρκετές εμπλοκές και πτήση ελικοπτέρου τουρκικής φρεγάτας στο Καστελόριζο.

Την ίδια ώρα οι αφίξεις Τούρκων στρατιωτικών που δηλώνουν κυνηγημένοι από το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζονται με τελευταία περίπτωση την παράδοση δύο Τούρκων στο Φαρμακονήσι. Αυτές οι περιπτώσεις όμως έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται με περισσότερη καχυποψία από τις ελληνικές αρχές. Η δικαιοσύνη μόλις χθες απέρριψε το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία στρατιωτικών της που έχουν ζητήσει άσυλο στην χώρας μας. Όλα αυτά όμως επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις .

Στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όλα αυτά θα τεθούν προς συζήτηση, αλλά κυρίως θα συζητηθεί πως η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά σεναρίων που ενδεχομένως προκύψουν. Η Αθήνα γνωρίζει ότι δεν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο,πρέπει και θέλει όμως να την έχει για τον τρόπο με τον οποίο θα την αντιμετωπίσει. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίστηκε η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.


bloko.gr