14 Μαΐου 2010

Από κόσκινο 1 εκατ. επαγγελματίες

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν τα περιουσιακά στοιχεία ενός εκατομμυρίου ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, προκειμένου να εντοπιστούν φοροφυγάδες που δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας αλλά ζουν πολυτελώς.
Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής συντονισμένα σε πολλά μέτωπα, επιστρατεύοντας σαρωτικές διασταυρώσεις στοιχείων ελεύθερων επαγγελματιών και καλλιτεχνών, μπαράζ ελέγχων και ποινές παραδειγματισμού που ξεκινούν από λουκέτα καταστημάτων και φτάνουν έως και φυλάκιση. Ανακοινώσεις αναμένονται εντός των ημερών και όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας Φορολογικών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, «τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά».

«Το κυνήγι της φοροδιαφυγής θα είναι από δω και στο εξής αδυσώπητο προς κάθε κατεύθυνση, δεν πρόκειται να σταματήσει προ ουδενός» δήλωσε ο κ. Γεωργακόπουλος προαναγγέλλοντας «σχεδόν καθημερινή έκδοση αποφάσεων για κλείσιμο επιχειρήσεων, γραφείων και ιατρείων που φοροδιαφεύγουν». Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, προανήγγειλε ξήλωμα εφοριακών που δεν πιάνουν το στόχο αύξησης των εσόδων. «Δεν μας ενδιαφέρει ποιο είναι το χρώμα του καθενός από τους διευθυντές των ΔΟΥ, μας ενδιαφέρει η γάτα να πιάνει ποντίκια, είπε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Την ίδια ώρα ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υποβάλλουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους τους γιατρούς μεγάλου ιδιωτικού θεραπευτηρίου, ενώ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων «τρέχει» σαρωτικές διασταυρώσεις σε καλλιτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί και γενικότερα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρισμένοι ανάλογα με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, μπαίνουν στο κόσκινο των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και τα δηλωθέντα εισοδήματά τους αντιπαραβάλλονται με τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, οικιακές βοηθοί και κάθε περιουσιακό στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η ΓΓΠΣ αναδεικνύουν την περιουσιακή κατάσταση των ελεύθερων επαγγελματιών, που είναι κοινό μυστικό ότι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από των μισθωτών και συνταξιούχων. «Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε τις περιπτώσεις εκείνες όπου τα εισοδήματα που δηλώνονται είναι προκλητικά χαμηλά σε σχέση με την περιουσιακή κατάσταση» εξηγεί αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμπληρώνοντας το αυτονόητο, ότι «δεν είναι δυνατόν να δηλώνεις στην Εφορία ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και να έχεις στην κατοχή σου κύρια κατοικία, εξοχικό, δύο αυτοκίνητα και μια πισίνα».

Οι διασταυρώσεις αυτές είναι επί της ουσίας το πρώτο βήμα για την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και πόθεν έσχες, εκ των οποίων το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα 400 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.

Ανακοινώσεις
Τα ευρήματα των διασταυρώσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους καλλιτέχνες αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εντός των προσεχών ημερών, μαζί με τα αποτελέσματα των ελέγχων στους 151 γιατρούς του Κολωνακίου, στους 352 συμβολαιογράφους ( που βρέθηκαν με 560 παραβάσεις, κυρίως πλασματικής διόγκωσης δαπανών για να μειώσουν φόρο) τα λουκέτα στα 60 νυχτερινά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την ενεργό εμπλοκή εισαγγελέων σε περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής.