28 Μαΐου 2010

Δίωξη για κακούργημα κατα Μαντελη

Δραματικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Μαντέλη καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελείας Εφετών κ. Ιωάννης Σακελλάκος άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Παράλληλα, απαγορεύθηκε και η έξοδός του από τη χώρα.

Η κατηγορία βασίστηκε στη χθεσινή κατάθεσή του στην Εξεταστική της Βουλής για την υπόθεση Siemens αλλά και σε στοιχεία από το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία.

Τα στοιχεία αυτα κρίνονται επαρκή, ως ενδείξεις,για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα
Η κατηγορία είχε ασκηθεί «ΙΝREM» για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος είχε διενεργήσει προκαρκτική εξέταση για την υπόθεση.

Όπως ανακοινώθηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες, αφού έλαβε υπόψη του τις θέσεις που διατύπωσε ενώπιον της Εξεταστικής ο πρώην υπουργός, ζήτησε από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελλάκο να κινήσει τη διαδικασία απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του πρώην υπουργού.

Η διάταξη με την οποία απαγορεύθηκε η έξοδος του Τάσου Μαντέλη από την χώρα έχει ήδη κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Nωρίτερα, «έφοδο» στα γραφείας της Siemens Hellas έκανε το ΣΔΟΕ μετα απο σχετικό αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.
Πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης λίγο μετά την εισαγγελική εντολή τόνιζαν ότι η η δικαιοσύνη και οι αρμόδιες αρχές κινήθηκαν άμεσα από χθες το βράδυ και μέσα σε λιγότερο από 16 ώρες κατάφεραν την έκδοση της εντολής απαγότευσης εξόδου από τη χώρα για τον κ. Μαντέλη.


«Σε κάθε περίπτωση κινηθήκαμε πολύ γρηγορότερα από ό,τι στην υπόθεση Χριστοφοράκου», έλεγαν οι ίδιες πηγές που προσέθεταν ότι ακόμη και αν ο πρώην υπουργός έχει φύγει από τη χώρα θα ζητηθεί άμεσα διεθνής δικαστική συνδρομή.