27 Μαΐου 2010

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη

Μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη έχουν οι υγιείς ενήλικοι που πίνουν ένα ή δύο ποτηράκια αλκοόλ την ημέρα, σε σχέση με όσους απέχουν τελείως από το αλκοόλ. Αυτό υποστηρίζει νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη παγματοποιήθηκε από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και ιατρικά κέντρα της Ολλανδίας. Κράτησε δέκα χρόνια και μελέτησε τις περιπτώσεις περίπου 35.000 ενηλίκων ηλικίας 20-70 ετών.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ και ταυτόχρονα διάγουν ένα στιλ υγιεινής ζωής - το οποίο περιλαμβάνει καταπολέμηση παχυσαρκίας, φυσική άσκηση, αποχή από το κάπνισμα, ισορροπημένη διατροφή - έχουν κατά μέσο όρο 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.


Ως μέτρια ποσότητα, σύμφωνα με τους Ολλανδούς ερευνητές, ορίζεται η κατανάλωση ενός ποτηριού την μέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.


Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται συχνά από την παχυσαρκία. Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή διαβήτη, που εμφανίζεται όταν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλό.


Η πάθηση πλήττει πάνω από 180 εκατ. ενηλίκους σε όλο τον κόσμο ενώ μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές βλάβες, εγκεφαλικό, τύφλωση, δυσλειτουργία των νεφρών, ακρωτηριασμό κ.α.