14 Μαΐου 2010

Με έξοδο από το ευρώ απείλησε (;) ο Σαρκοζί για να πιέσει την Μέρκελ για την Ελλάδα

Με αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωζώνη φέρεται να απείλησε ο Νικολά Σαρκοζί για να πιέσει την Ανγκελα Μέρκελ να δεχθεί το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, γράφει η ισπανική El Pais επικαλούμενη δηλώσεις Θαπατέρο σε μέλη του κόμματός του. Διαψεύδουν αμφότερες οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Γερμανίας. Ουδέν σχόλιο από τη Γαλλία.
Η El Pais γράφει ότι ο Νικολά Σαρκοζί χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι όταν διατύπωσε την απειλή της εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωζώνη κατά την σύνοδο του Eurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την περασμένη Παρασκευή.
Η εφημερίδα επικαλείται για το δημοσίευμα πρόσωπα που ήταν παρόντα σε συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο με μέλη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, στα οποία ο Θαπατέρο φέρεται να εκμυστηριεύθηκε την απειλή του Νικολά Σαρκοζί για έξοδο από την Ευρωζώνη.
Η Γαλλία απαίτησε «δέσμευση από όλους για την υποστήριξη της Ελλάδας [...] αλλιώς η Γαλλία θα επανεξέταζε τη θέση της για το ευρώ» δήλωσε πηγή την οποία επικαλείται η El Pais.
Ο Χοσέ Θαπατέρο φέρεται να δήλωσε επίσης ότι Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία συγκρότησαν κοινό μέτωπο κατά της Γερμανίας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και ότι ο Νικολά Σαρκοζί απείλησε να διασπάσει τον γαλλογερμανικό άξονα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου της Ισπανίας επιβεβαίωσε τη συνάντηση Θαπατέρο με μέλη του κόμματος, ωστόσο δεν είχε κάποιο σχόλιο για το τι ειπώθηκε, μεταδίδει το Reuters.
«Αυτή η πληροφορία στερείται κάθε βάσης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της ισπανικής κυβέρνησης. «Δεν γνωρίζω ότι αυτή η πληροφορία είναι σωστή» είπε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα.
Το δημοσίευμα της El Pais διέψευσε η γερμανική κυβέρνηση μέσω της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει καμία βάση σε αυτό» δήλωσε η Ζαμπίν Χάιμπαχ στο Reuters.
Από την πλευρά της Γαλλίας δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο