12 Μαΐου 2010

Πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία στη Λιβύη με μοναδικό επιζώντα ένα οκτάχρονο αγόρι

Αεροσκάφος που προερχόταν από τη Νότια Αφρική συνετρίβη στο αεροδρόμιο της Τρίπολης στη Λιβύη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 100 άτομα, εκ των οποίων 92 επιβάτες και 11 μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 22 Λίβυοι, μεταξύ των οποίων και το πλήρωμα, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες ήταν διαφόρων εθνικοτήτων. Σύμφωνα με ολλανδικές πηγές, 61 από τα θύματα ήταν Ολλαδοί πολίτες.

Μοναδικός επιζών από τη συντριβή του αεροσκάφους τύπου Airbus A330 είναι ένα οκτάχρονο αγόρι από την Ολλανδία, το οποίο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε καλή κατάσταση.

Το δυστύχημα συνέβη στις 07:00 ώρα Ελλάδας στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, κατά την προσγείωση του αεροσκάφους, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου.

Το αεροσκάφος ανήκει στην λιβυκή αεροπορική εταιρεία Al Afriqiyah και προερχόταν από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Τελικός προορισμός του ήταν το αεροδρόμιο Γκάτγουικ κοντά στο Λονδίνο.
Ο υπουργός Μεταφορών της Λιβύης, Μοχάμεντ Ζιντάν, δήλωσε ότι 96 πτώματα έχουν ανασυρθεί. Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας σε συνέντευξη τύπου.Από την πλευρά της, η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι πρόκειται για αεροσκάφος τύπου Airbus 330-200 και δήλωσε ότι «θα παράσχει πλήρη τεχνική βοήθεια στις αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος»
.