25 Μαΐου 2010

Άρθρο του Προέδρου του ΣΑΕ, κ. Στέφανου Π. Ταμβάκη στην ελληνοαμερικανική εφημερίδα «Greek News»,
Άρθρο του Προέδρου του ΣΑΕ, κ. Στέφανου Π. Ταμβάκη στην ελληνοαμερικανική εφημερίδα «Greek News», με την ευκαιρία την ανάληψης εκστρατείας από την εφημερίδα, με το σύνθημα «Φέτος το καλοκαίρι πάμε Ελλάδα»Αλεξάνδρεια, 25.05.2010


«Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, δίαυλος αναζωπύρωσης της Τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα»
H Ελλάδα διανύει κρίσιμη περίοδο. Ένας από τους στρατηγικής σημασίας τομείς που απειλείται καίρια είναι ο Τουρισμός (16,3% του ΑΕΠ, 19,8% της απασχόλησης). Ο απανταχού ελληνισμός, ο οποίος στάθηκε πάντοτε στο πλευρό της Ελλάδας, είναι και τώρα έτοιμος να δημιουργήσει γραμμή βοήθειας προς την πατρίδα που έχει άμεση ανάγκη στήριξης όλων μας.


Παρά τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα που έπληξαν το κέντρο της Αθήνας, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για τουρισμό στην πατρίδα. Όλα, λοιπόν, δεν έχουν χαθεί. Μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, εάν συνεργαστούμε όλοι μαζί. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), στα πλαίσια του συνταγματικά κατοχυρωμένου ρόλου του, προωθεί την συμμετοχή της Ομογένειας σε μια εκστρατεία αύξησης του αριθμού επισκεπτών στην Ελλάδα, υπό το motto: «Φέτος το Καλοκαίρι Εμείς και οι Φίλοι μας κάνουμε Διακοπές στην Ελλάδα».


Με τη συνδρομή της νεολαίας, η εκστρατεία- κίνηση θα λειτουργήσει ως Εθνική Ομπρέλα έγκαιρης και αποτελεσματικής κινητοποίησης του πυρήνα του Απόδημου (επιχειρηματίες, επιστήμονες, τραπεζίτες, ακαδημαϊκοί κ.α.) να επισκεφτεί ο ίδιος και το φιλικό του περιβάλλον / Φιλέλληνες την Ελλάδα φέτος. Η πρωτοβουλία, η οποία διευκολύνεται από τις εν κινήσει κρατικές πολιτικές (ΕΟΤ: «Καλημέρα» – Ειδικές προωθητικές δράσεις: Εκθέσεις / Επώνυμοι), χρειάζεται την απευθείας συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Τουρισμού και τον ΕΟΤ καθώς και εξειδικευμένων φορέων (ΣΕΤΕ, κλπ).


Επιπλέον, όπως τόνισα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, απαιτείται: (α) η ταχεία ανάπτυξη μιας μεθοδευμένης επικοινωνιακής πολιτικής μεταξύ ομογένειας – εθνικού κέντρου ώστε να διαλυθεί κάθε αμφιβολία για την ασφάλεια των τουριστών κατά την παραμονή τους στη χώρα, β) η εκπόνηση ειδικών πακέτων προσφορών σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς του Τουρισμού (αεροπορικό ή ακτοπλοϊκό εισιτήριο από το εξωτερικό προς Ελλάδα, διαμονή και ενδεχόμενη συμπερίληψη στην συνολική τιμή επίσκεψης στο Μουσείο της Ακρόπολης), γ) συνεργασία ΕΟΤ / φορέων, μέσω και του ΣΑΕ, με τα μεγάλα ελληνικά τουριστικά γραφεία του εξωτερικού (Αίγυπτο, Τουρκία, Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Ν. Αφρική κ.α), δ) η εξεύρεση λύσης με το Υπουργείο Εξωτερικών στο θέμα παραλαβής αιτήσεων και χορήγησης θεώρησης εισόδου για τουρίστες – υπηκόους Τρίτων χωρών όπως η Ρωσία (μέσω της προσκόμισης παραστατικού κατάθεσης του 20% της συνολικής αξίας του πακέτου μετάβασης και διαμονής στην Ελλάδα, προκειμένου να γίνει άμεσα δεκτή η αίτηση και να προωθηθεί κατά προτεραιότητα στο σύστημα Σέγκεν).
Το ΣΑΕ μπορεί να υλοποιήσει άμεσα το εγχείρημα και να κινητοποιήσει τους απανταχού συμπατριώτες μας, προσφέροντας άμεση οικονομική και ψυχική στήριξη στον τόπο μέσω των τουριστικών εσόδων. Όπως επεσήμανα, με άλλα λόγια, και στην Βουλή: «Αξιοποιήστε μας»!