26 Μαΐου 2010

Επιχείρηση «καθαρά χέρια»

Ξηλώνονται 20 διευθυντές ΔΟΥ που κρίθηκαν ανεπαρκείς. Ελεγχος «πόθεν έσχες» για περισσότερους από 300 υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων 234 που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση και 70 που εμφανίζουν μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία.
Oπως έγινε γνωστό χθες, από την επιχείρηση «καθαρά χέρια» προέκυψαν σημαντικά ευρήματα και έτσι η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε στο «ξήλωμα» 20 εφόρων μεγάλων ΔΟΥ της χώρας που κρίθηκαν ανεπαρκείς και διέταξε τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» για περισσότερους από 300 εφοριακούς, μεταξύ των οποίων 234 που... ξέχασαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις αλλά και 70 που διαθέτουν ακίνητη περιουσία από 800.000 έως και 3.000.000 (!) ευρώ.


Παράλληλα, διετάχθη ένορκη διοικητική εξέταση και ερευνώνται 50 υποθέσεις διαφθοράς εφοριακών και τελωνειακών, για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες πολιτών για χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σε κάθε περίπτωση που από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» της ακίνητης περιουσίας προκύψει ότι το εισόδημα ή τυχόν κληρονομιές δεν δικαιολογούν την αξία των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων, ο ελεγχόμενος θα παραπέμπεται για πειθαρχικό έλεγχο και θα αντιμετωπίζει ακόμη και ποινή οριστικής απόλυσης.
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ανέφερε πως «εντάσσονται σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα μεγάλα προβλήματα που τα έχουν μεγεθύνει οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης».

Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην «καρατόμηση» των 20 εφόρων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εφοριακών, κ. Γ. Γρίβας, υπογράμμισε πως πρέπει να κλείσει ο κύκλος της κατασυκοφάντησης όλων των εφοριακών και «να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος παντού».
Πιο αναλυτικά, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την επιχείρηση «καθαρά χέρια» επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν θα περιοριστεί στους γιατρούς του Κολωνακίου και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά θα επεκταθεί και στις υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου για την πάταξη της διαφθοράς.

Ετσι με στόχο την άμεση ενίσχυση των εσόδων του προϋπολογισμού, τα οποία κινούνται κάτω από τον προβλεπόμενο στόχο στο α’ τετράμηνο του έτους, αλλά και «την ανάγκη για την περαιτέρω βελτίωση στη λειτουργία και στην απόδοση των εισπρακτικών μηχανισμών και την αποκατάσταση της διαφάνειας των οικονομικών υπηρεσιών», το υπουργείο προχωρά στο ξεκαθάρισμα τους φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού με πέντε κινήσεις:
Αντικατάσταση εφόρων.
«Ξηλώνονται» 20 έφοροι που «εμφάνισαν καθυστερήσεις στην απόδοση εσόδων και σημαντικές αποκλίσεις στην επίτευξη των εισπρακτικών στόχων που έχουν τεθεί για κάθε ΔΟΥ». Αυτοί οι διευθυντές απαλλάσσονται των καθηκόντων τους.

Οι ΔΟΥ των οποίων οι διευθυντές αντικαθίστανται είναι: ΙΕ’ Αθηνών, ΙΣΤ’ Αθηνών, ΚΑ’ Αθηνών, ΚΒ’ Αθηνών, ΦΑΒΕ Αθηνών, Μοσχάτου, Α’ Καλλιθέας, Κορωπίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Ιλίου, Α’ Περιστερίου, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Α’ Θεσσαλονίκης, Δ’ Θεσσαλονίκης, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, Αγρινίου, Α’ Πατρών, Ρεθύμνου, Αλεξανδρούπολης και Χαλκίδας
Από έναν πρώτο έλεγχο της ακίνητης περιουσίας όλων των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι 70 υπάλληλοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία από 800 χιλ. ευρώ έως και 3 εκατ. ευρώ. Αυτοί οι υπάλληλοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας κατά μέσο όρο 1.228.337 ευρώ και αντίστοιχα δηλούμενο εισόδημα κατά μέσο όρο 50.834 ευρώ. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο προχωρά σε έλεγχο «πόθεν έσχες».

Διεξαγωγή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) για 50 υποθέσεις διαφθοράς εφοριακών και τελωνειακών που προέκυψαν ύστερα από καταγγελίες πολιτών. Για τη διερεύνηση επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών πολιτών, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1517, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη διενέργεια 50 ερευνών - Ε.Δ.Ε. κατά υπαλλήλων σε 31 ΔΟΥ, 10 τελωνεία, Σ.Δ.Ο.Ε., Π.Ε.Κ., κτηματικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.