30 Μαΐου 2010

Μεγαλειώδης διαδήλωση στη Λισαβόνα κατά των μέτρων λιτότηταςΧιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Λισαβόνα κατά των μέτρων λιτότητας που αποφάσισε η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του εργατικού συνδικάτου της χώρας (CGTP), περίπου 300.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους.
«Δεν θέλω να κάνω σχόλια για τον αριθμό. Επιθυμώ μόνο να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα στη διαδήλωση» σχολίασε η υπουργός Εργασίας Χελένα ντος Σάντος Αντρέ.
Σύμφωνα με το CGTP, πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε όγκο διαδήλωση των τελευταίων ετών, καθώς ξεπέρασε τους 200.000 ανθρώπους που είχαν διαδηλώσει στη Λισαβόνα στις 13 Μαΐου 2009 ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Το Σάββατο, διαδηλωτές από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στη Λισαβόνα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μείωση των κοινωνικών παροχών και αύξηση των φόρων για να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά της χώρας.
«Λέμε 'όχι' σε αυτά τα μέτρα, στο όνομα του συμφέροντος των εργαζομένων, και ελπίζουμε κάποια από αυτά να αποσυρθούν» δήλωσε ο Καρβάλχο, προσθέτοντας ότι το CGTP δεν αποκλείει καμία «μορφή αγώνα» τις επόμενες ημέρες. Το CGTP έχει ήδη αναφέρει την πιθανότητα κήρυξης γενικής απεργίας.


«Αυτά τα μέτρα είναι θεμελιώδη για το μέλλον της οικονομίας, για την απασχόληση και για την αποκατάσταση της παγκόσμιας εμπιστοσύνης» υπογράμμισε από την πλευρά της η Ντος Σάντος, καλώντας σε «διάλογο» και «κοινωνική διαβούλευση».