4 Μαΐου 2010

Εξεταστική για την οικονομία

tο «πράσινο φως» για τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία άναψε η κυβέρνηση υπό την πίεση και της κοινής γνώμης που ζητα «να πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης λέγοντας ότι «οποίοι πολιτικοί έχουν παρανομήσει ή έχουν βλάψει το εθνικό συμφέρον θα πρέπει να καταγραφεί και μέσα από εξεταστικέ επιτροπές να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες«. 

 Μάλιστα ο Γιώργος Πεταλωτής οριοθέτησε χρονικά τη σύσταση της εξεταστικής για την οικονομία αμέσως μετά τη λήξη των επιτροπών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε από την Siemens.

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε χθες από το βήμα του συνεδρίου των εταιρειών πληροφορικής ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την φράση του «Ήρθε η ώρα του δικαστή που θα αφουγκραστεί την απαίτηση της κοινωνίας για διαφάνεια και αίσθημα δικαίου».
Ήδη στο μέγαρο Μαξίμου έχουν φθάσει τα πρώτα μηνύματα από δημοσκοπήσεις στις οποίες οι πολίτες εκτός από την πεποίθηση ότι το πολίτικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση ζητούν σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 70% την παραδειγματική τιμωρία όσων έριξαν τη χώρα στα βράχια της οικονομικής κρίσης.
Παράλληλα η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Πεταλωτής έδωσε εντολή σε «ανύποπτο χρόνο» σε όλα τα υπουργεία να ελέγξουν εξονυχιστικά κάθε περίπτωση παρανομίας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. «Ζητήσαμε να εξαλείψουν παντελώς κάθε φαινόμενο διαφθοράς παράνομο πλουτισμού και χρηματισμού από κρατικούς λειτουργούς και δημοσίους υπαλλήλους» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για «ατολμία» κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της να συγκρουστεί και να πατάξει τη διαφθορά.
Την ίδια ώρα και ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «καθαρά χέρια» που περιλαμβάνει σαφάρι φοροφυγάδων, εισφοροφυγάδων αλλά και επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργούν βάζει και πάλι στο τραπέζι τη φορολόγηση της Εκκλησίας.
Στη συνάντηση του το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επικαλείται τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού για την σωτηρία της χώρας και την επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας καλώντας την Εκκλησία να δώσει το παράδειγμα και να μην «αποξενωθεί» από το ποίμνιο της μένοντας εκτός προσπάθειας.
Σε ότι αφορά τα σενάρια ανασχηματισμού για πρώτη φορά ο κ. Πεταλωτής απάντησε στο ερώτημα με ένα «όχι» χωρίς να προσθέσει τη συνήθη φρασεολογία του περί πλήρους εμπιστοσύνης στο πρόσωπο των υπουργών που «εργάζονται για να φέρουν σε πέρας το κυβερνητικό έργο».