20 Μαρτίου 2013

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Αμερικής στην ΡΗΡ: Όχι σε σύνθετη ονομασία

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism
http://PanhellenicPost.com

Ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Αμερικής Κώστας Χατζηστεφανής με τον εκδότη-διευθυντή της ΡΗΡ Χρήστο Μαλασπίνα, αμέσως μετά τη συνέντευξη, στο Μουσείο Ακροπόλεως.
Ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Αμερικής Κώστας Χατζηστεφανίδης με τον εκδότη-διευθυντή της ΡΗΡ Χρήστο Μαλασπίνα, αμέσως μετά τη συνέντευξη, στο Μουσείο Ακροπόλεως.
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Την κάθετη άρνηση των Παμμακεδονικών οργανώσεων να αποδεχθούν σύνθετη ονομασία, που θα εμπεριέχει το παράγωγο «Μακεδονία», για το κράτος των Σκοπίων επισημαίνει, σε συνέντευξή του στην Panhellenic Post ο Ύπατος Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Αμερικής Κώστας Χατζηστεφανίδης ο οποίος βρέθηκε τις ημέρες αυτές επί ελληνικού εδάφους, επικεφαλής επιτροπής αποτελούμενης από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Συνεδρίου, Γιώργο Παπαδόπουλο και το μέλος Παναγιώτη Μιτούλη, (και οι δύο πρώην Ύπατοι Πρόεδροι) για τις προετοιμασίες του 67ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής , το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα και θα συμπέσει με το Αντάμωμα και το Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών οργανώσεων!
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Χατζηστεφανίδης, αφού επισημαίνει ότι για την μη εισέτι εξεύρεση λύσης υπεύθυνη είναι η αδιαλλαξία των Σκοπίων , προσθέτει: <το παράγωγο όνομα «Μακεδονία» είτε με προσδιορισμό τοπικό, είτε γεωγραφικό κλπ. είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να γίνει διότι θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον>.
Ο κ. Χατζηστεφανίδης τονίζει ακόμη ότι η ενημέρωση των πολιτικών που συμμετέχουν στις κυβερνήσεις ή τα κοινοβούλια των διαφόρων κρατών είναι μέρος του έργου της Παμμακεδονικής και δηλώνει ότι περιμένει στήριξη στο έργο της τόσο από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

ΡΗΡ: Τί σας φέρνει στην Ελλάδα κύριε Χατζηστεφανίδη;

Χατζηστεφανίδης: Είμαι στην Ελλάδα για την προετοιμασία του Συνεδρίου της Παμμακεδονικής που θα γίνει 8-12 Ιουλίου, στο Διον, στο Λιττόχωρο της Πιερίας και προβλέπεται μεγάλη συμμετοχή φέτος.
Υπάρχει πολύ μεγάλος ενθουσιασμός από τους δύο υπεύθυνους του Συνεδρίου, τους πρωήν Ύπατους Προέδρους Γιώργο Παπαδόπουλο και Κώστα Μιτούλη και φυσικά συνεργάζονται με τη γραμματέα του Συνεδρίου Νίνα Γκατζούλη η οποία παρέχει όλη την επικοινωνία. Ασφαλώς υπάρχουν και συνεργάτες από το ελληνικό έδαφος, όπως ο Δημήτρης Γιουματζίδης, από την Έδεσσα, που συντονίζει προπαντός το Παγκόσμιο Συνέδριο που θα ακολουθήσει και θα γίνει στη Φλώρινα 14 – 15 Ιουλίου.

ΡΗΡ: Ποιό είναι το μήνυμα του φετεινού 67ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής;

Χατζηστεφανίδης: Το μήνυμα είναι ότι εμμένουμε στις αρχές, στο πιστεύω της Παμμακεδονικής, ότι στο όνομα της γειτονικής χώρας, επουδενί λόγο θέλουμε να περιέχεται το παράγωγο «Μακεδονία». Και, φυσικά, θέλουμε να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς όλων των τμημάτων της Αμερικής, γιατί πάντα το Συνέδριο στην Ελλάδα προσελκύει περισσότερο κόσμο.

ΡΗΡ: Βρισκόμαστε στο έτος 2013 και ακόμη το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν έχει επιλυθεί. Στο μεταξύ οι Σκοπιανοί μάλλον αποθρασσύνονται. Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει, για να δοθεί ένα τέλος στην προσπάθεια των Σκοπιανών να καπηλευτούν την ελληνική ιστορία;
Χατζηστεφανίδης: Φυσικά σ΄αυτό φταίει η αδιαλλαξία και της κυβερνήσεως των Σκοπίων. Το δικό μας καθήκον, η αποστολή, είναι να ενημερώνουμε όσο μπορούμε, προπαντός πολιτικούς που διαμορφώνουνε τη διεθνή πολιτική. Και σ΄αυτό συμβάλουμε όσο μπορούμε.
Με την επίσκεψή μου στην Καλλιφόρνια και με το Συνέδριο που έγινε στη Φιλαδέλφεια τον προηγούμερνο χρόνο, το Μάϊο, επισημάναμε ότι θέλουμε όλα τα Τμήματα να επισκέπτονται τους κατά τόπους πολιτικούς στην Αμερική και να τους ενημερώνουν, γιατί πολλές φορές ψηφίζουν και έχουν τελεία άγνοια στο θέμα.
Για παράδειγμα, έχει δημιουργηθεί το σκοπιανό λόμπι. Λέγεται «Macedonia Caucus». Όπως έχουμε και μεις το Greek caucus. Κάποιοι Αμερικανοί βουλευτές υπέγραψαν να γίνουν μέλη. Όταν τους ενημερώσαμε για την κατάσταση, τραβήχτηκαν πίσω! Δεν ήξεραν! Επομένως, η προσπάθειά μας είναι να ενημερώνουμε τους πολιτικούς, τουλάχιστον στην Αμερική.
Φυσικά έχουμε στείλει και το βιβλίο «Macedonia Evidence» το οποίο είναι το γράμμα που εστάλη από τους 370 Αρχαιολόγους προς τον Πρόεδρο της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, για να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία». Και αυτό το βιβλίο έχει σταλεί σε όλους τους Ευρωβουλευτές καθώς και σε όλους τους πρέσβεις των Ηνωμένων Εθνών, με την ευγενή προσφορά του Θόδωρου Σπυρόπουλου, από το Σικάγο. Μιλάμε για 800 βιβλία…
Βεβαίως, οι επισκέψεις στους κατά τόπο πολιτικούς από μέλη διαφόρων τμημάτων της Παμμακεδονικής βοηθάει στην σωστή ενημέρωση των πολιτικών.

ΡΗΡ: Επομένως, η θέση η δική σας σε ό,τι ακούγεται περί σύνθετης ονομασίας…

Χατζηστεφανίδης: Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι. Είναι πάγιο αίτημα της Παμμακεδονικής ότι το παράγωγο όνομα «Μακεδονία» είτε με προσδιορισμό τοπικό, είτε γεωγραφικό κλπ. είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να γίνει διότι θα δημιουθργήσει προβλήματα στο μέλλον.
ΡΗΡ: Πώς σχολιάζετε την ενέργεια των Σκοπιανών να στήνουν αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου προσπαώντας να οικειοποιηθούν τα μννημεία του ελληνισμού κλπ;
Χατζηστεφανίδης: Η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει πάθει ψύχωση μ΄αυτό το θέμα και το προωθεί, ενώ ξέρει ότι δεν είναι το πιστεύω όλου του λαού της FYROM. Υπάρχουν Αλβανοί, υπάρχουν Βούλγαροι οι οποίοι δεν πιστεύουν σ΄αυτό το πράγμα. Δεν μπορώ, επομένως, να καταλάβω γιατί τόση εμμονή σ΄αυτό το θέμα. Αλλά το κάνουνε…

ΡΗΡ: Από την άλλη μεριά του λόφου, εμείς οι Έλληνες δεν αξιοποιούμε και δεν προβάλουμε όλα αυτά που κραυγάζουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Τι είναι; Δεν θέλουμε να στενοχωρήσουμε τους γείτονες; Πιστεύουμε πως όλος ο κόσμος ξέρει την αλήθεια; Γιατί;
Χατζηστεφανίδης: Δεν μπορώ να το καταλάβω και εγώ. Σαν άνθρωπος με τρομερή πολιτική και στρατιωτική ισχύ ο Αλέξανδρος, έπρεπε να υπήρχαν αγάλματα σ΄όλο τον ελληνικό χώρο. Το μόνο άγαλμα που υπάρχει, είναι ένα στη Θεσσαλονίκη, που δώρισε ο πρόεδρος τπου ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης έξω από το κτήριο το ΔΙΟΝ στο Λιττόχωρο και μου φαίνεται υπάρχει ένα άγαλμα του Φιλίππου εδώ στην Αθήνα. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω το ότι πολλές φορές από άρθρα που έχουν δημαοσιευθεί και στον αμερικανικό Τύπο, «παρακαλούμε» τους Σκοπιανούς να δεχθούν όνομα με μικτή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό… Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω…

ΡΗΡ: Παρότι δεν έχει αλλάξει ποτέ η απόφαση της Ευρώπης να μην αναγνωριστεί κράτος με όνομα Μακεδονία, παρά το ότι εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή κλπ.

Χατζηστεφανίδης: Όπως τα λέτε…
ΡΗΡ: Οι Ομογενείς παραμένουν προσηλωμένοι στο θέμα, γιατί εδώ στην Ελλάδα πρέπει να πω ότι υπάρχει μία χαλάρωση, μία έφεση, θα έλεγα, να τελειώσει το ζήτημα με σύνθετη ονομασία…

Χατζηστεφανίδης: Όλοι οι ομογενείς είναι ευαισθητοποιημένοι και υποστηρίζουν την Παμμακεδονική σε όλες τις ενέργειες που κάνει. Τώρα κυκλοφορούμε ένα ψήφισμα στο Κογκρέσσο. Είχε βγει το καλοκαίρι, αλλά με τις εκλογές ατόνησε. Τώρα με το καινούργιο Κογκρέσσο θα το επαναφέρουμε.
ΡΗΡ: Τι λέει αυτό το Ψήφισμα;
Χατζηστεφανίδης: Ότι είμαστε φιλικοί σ΄αυτή τη χώρα, δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε και ότι θέλουμε να διευθετηθεί το ζήτημα του ονόματος.
ΡΗΡ: Με τους Έλληνες πολιτικούς που συζητάτε, βρίσκετε ανταπόκριση;
Χατζηστεφανίδης: Βρίσκουμε, αλλά δεν βλέπουμε αποτέλεσμα. Δεν γίνεται κάτι το συγκεκριμένο. Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλοι λόγοι… αλλά δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο.
ΡΑΡ: Ο Πρωθυπουργός ξέρετε ότι για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων παλαιότερα είχε παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών…

Χατζηστεφανίδης: Ναι…
ΡΗΡ: Στηρίζετε περισσότερες ελπίδες τώρα σ΄αυτόν και στον νυν υπουργό Εξωτερικών;
Χατζηστεφανίδης: Ναι, ναι. Πιστεύω θα υποστηρίξει περισσότερο το έργο μας, είτε ευθέως είτε μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Τουλάχιστον να μην βρίσκουμε αντίθετα αποτελέσματα. Πάντως, άρχισε και υπάρχει στενότερη συνεργασία…

ΡΗΡ: Ξαναγυρνώντας πίσω στα του Συνεδρίου, θέλω να ρωτήσω, θα έχουμε μαζί και το Αντάμωμα…
Χατζηστεφανίδης: …Και το Παγκόσμιο Συνέδριο.
ΡΗΡ: Ακριβώς. Περιμένετε να μαζευτούν πολλοί ομογενείς Μακεδόνες;
Χατζηστεφανίδης: Ναι, ασφαλώς. Ήδη διαφημίζεται, παντού. Υπάρχουν αλλεπάλληλες συνεντεύξεις και από τα ελληνικά ραδιόφωνα της Νέας Υόρκης και του Σικάγου. Έχουμε τοποθετήσει έναν πολύ ικανό κυβερήτη στην περιοχή της Καλλιφόρνιας –και πιστεύω να ενεργοπποιηθεί περισσότερο. Και ο προηγούμενος ήταν πάρα πολύ καλός, αλλά είχε, δυστυχώς, προβλήματα υγείας και δεν μπορούσε να αναταποκριθεί στο έργο του επαρκώς.

ΡΗΡ: Στο Συνέδριο θα έχετε και τον Πρωθυπουργό;
Χατζηστεφανίδης: Ναι, του έχει γίνει πρόκληση. Καθώς επίσης και στον κ. Αβραμόπουλο και στον Υφυπουργό για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Τσιάρα, και φυσικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο…
ΡΗΡ: Αναμένεται «ζωηρό» συνέδριο καταλαβαίνω…
Χατζηστεφανίδης: Υπάρχει πολύ μεγάλος ενθουσιασμός.
ΡΗΡ: Και το περσινό αντάμωμα είχε επιτυχία…
Χατζηστεφανίδης: Ναι, ακριβώς, Εγώ ένιωσα τέτοια συγκίνηση, θα σου πω ένα περιστατικό… Την Κυριακή το απόγευμα όλοι οι Σύλλογοι που συμμετείχαν στο Συνέδριο, βγήκαν από τρεις διαφορετικούς δρόμους και συναντήθηκαν στην πλατεία του χωριού, χορεύοντας και τραγουδώντας το «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα» και δεν υπήρχε μάτι στεγνό στην πλατεία. Όσοι τους είδανε έκλαιγαν από συγκίνηση. Τόσες φορές το λέω, κάθε φορά ανατριχιάζω ολόκληρος. Ήτανε κάτι το πάρα πολύ συγκινητικό και πατριωτικό. Στην περιοχή δε που έγινε, είχε πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

Και φέτος πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή συλλόγων. Κάθε χρόνο διπλασιάζονται. Τοην πρώτο χρόνο ήταν 30, το δεύτερο 70 και φέτος θα είμαστε πάνω από 100.

Να σκεφθείτε ήλθανε μέχρι από την Πελοπόνησο, από τις Σέρρες, από παντού! Μεγάλος ενθουσιασμός. Και, φυσικά κατέβηκε το χορευτικό της Παμμακεδονικής και το οποίο κατά 99% θα συμμετέχει και φέτος.
ΡΗΡ: Από καιρό ήθελα να το ρωτήσω, γιατί από Παμμακεδονική Αμερικής και Καναδά, τώρα γίνατε δύο χωριστές οργανώσεις;
Χατζηστεφανίδης: Το κάναμε για λόγους τεχνικούς. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας σύλλογος που να περιλαμβάνει δύο κράτη. Γι αυτό το χωρίσαμε. Είναι εξίσου θερμή η συνεργασία. Υπάρχουν πάρα πολύ ικανά στελέχη με τα οποία επικοινωνούμε επί καθημερινής βάσεως, πολλές φορές και δύο – τρείς φορές την ημέρα και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και στον Καναδά.
ΡΗΡ: Συνολικά, δηλαδή έχουμε πόσες Παμμακεδονικές;
Χατζηστεφανίδης: Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας, Αφρικής και Ευρώπης… Πέρυσι στο Συνέδριο συμμετείχαν πάρα πολύ ικανά στελέχη. Φέτος ίσως να υπάρξει και αλλαγή φρουράς στην Ευρώπη, δεν ξέρω αλλά και της Ευρώπης, και της Αφρικής και της Αυστραλίας θα συμμετέχουν επίσης.