13 Μαρτίου 2013

Τρόικα: τρία νέα αγκάθια

Τρία νέα «αγκάθια» έχουν προκύψει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μεταξύ των οποίων και η αναφορά της τρόικας σε ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.
του Σωτήρη Νίκα-kathimerinh
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα έχουν κλείσει, ενώ παράγοντες της τρόικας σημείωναν χθες στην «Κ» ότι «απέχουμε αρκετά από την ολοκλήρωση του ελέγχου». Πάντως, στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ανακοινώσεων σήμερα από τον πρωθυπουργό για τις τρεις ρυθμίσεις (τουλάχιστον ένα βασικό κορμό αυτών) που αφορούν στα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία νέα ζητήματα αφορούν:
1. Δημοσιονομικά μέτρα. Παράγοντες της τρόικας αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το κατά πόσο εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα όπως έχουν συμφωνηθεί. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ένα τρίτο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) δεν έχει δώσει ακόμα προϋπολογισμούς, ενώ η τρόικα προβλέπει ότι με τα σημερινά δεδομένα θα υπάρξει υστέρηση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων για το 2013 ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Από το υπουργείο Οικονομικών, σημείωναν ότι οι δικές τους προβλέψεις δεν συμφωνούν με εκείνες της τρόικας για το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση ανέφεραν ότι υπάρχουν «μαξιλάρια» στο σκέλος των δαπανών (για παράδειγμα οι λιγότερες πληρωμές προς την ΕΕ λόγω χαμηλότερου ΑΕΠ) που δεν θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους. Ωστόσο, οι δυσοίωνες προβλέψεις της τρόικας βάζουν «φρένο» στην διεκδίκηση της ελληνικής πλευράς για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση.
2. Τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθεί η δόση των 6 δισ ευρώ (4,2 δισ ευρώ από την Ευρωζώνη και άλλο 1,8 δισ ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Η δόση αυτή, θα διατεθεί με τον τρόπο που εφαρμόστηκε την προηγούμενη φορά. Δηλαδή, σε υποδόσεις και με την εκπλήρωση μέτρων που θα χαρακτηρίζονται ως «διαρθρωτικά ορόσημα». Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα αυτά και τα ποσά των υποδόσεων.
3. Η ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε προσχέδιο (draft) του επικαιροποιημένου Μνημονίου που απέστειλε το ΔΝΤ στην ελληνική πλευρά, υπάρχει αναφορά σε ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στη διαδικασία συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Η κυβέρνηση, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και εκτιμά ότι θα αποσυρθεί από το τελικό κείμενο.
Πέραν αυτών, από χθες το πρωί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τα συναρμόδια υπουργεία προσπαθούσαν να κλείσουν τις ρυθμίσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, ενώ εξέταζαν και ενδεχόμενη ρύθμιση οφειλών για τους ΟΤΑ. Για τις ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες πρόθεση είναι να υπάρχουν ίδιοι όροι και προϋποθέσεις. Αν και ακόμα δεν έχει εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας, φαίνεται όμως να επιλέγεται η «σκληρή» πρόταση του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με εκείνη που είχε παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας.
Η τρόικα δεν επιθυμεί να υπαχθούν στις ρυθμίσεις επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει εγγυήσεις από τους οφειλέτες για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση, υψηλά επιτόκια αντίστοιχα των τραπεζικών οι ποινές για όσους εγκαταλείπουν τη ρύθμιση. Στο ίδιο μήκος κύματος θα είναι και η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, εκτός κι αν σε πολιτικό επίπεδο αποφασιστεί ο διαχωρισμός των δύο ρυθμίσεων. Κάτι, όμως, που αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατό.
Την ίδια ώρα, ανοικτό είναι το θέμα της κατάργησης του ειδικού τέλους ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και της αντικατάστασής του με τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Η αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο εισπρακτικό σύστημα του νέου φόρου, δεν επιτρέπει στην τρόικα να αποδεχτεί την κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ. Επίσης, στελέχη της τρόικας ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι στα ανοικτά ζητήματα περιλαμβάνονται ο προγραμματισμός των αποχωρήσεων από το Δημόσιο, οι δημοσιονομικές προβλέψεις και οι δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Παράλληλα, διαφορές υπάρχουν:
1. Στα νέα οργανογράμματα και αποχωρήσεις από το Δημόσιο. Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριζαν χθες πως έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις της τρόικας στο σχέδιο που παρουσίασε, ενώ εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι σήμερα ενδεχομένως να υπάρξει οριστική κατάληξη στο θέμα που αποτελεί και το προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου. Ωστόσο, από την τρόικα σημείωναν πως τα στοιχεία του υπουργείου για την εξέλιξη του προσωπικού στο Δημόσιο «δημιουργούν πολλά ερωτήματα» που θα πρέπει να απαντηθούν πριν υπάρξει συμφωνία. Πάντως, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επέμεναν χθες ότι δεν μπορούν να δώσουν συγκεκριμένο αριθμό αποχωρήσεων, αλλά μόνο καλά προσδιορισμένες εκτιμήσεις.
2. Στην αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Κατά την τρόικα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Μέχρι τώρα, όμως, έχουν γίνει πάρα πολύ λίγα, ενώ εκκρεμεί η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ιδιαίτερα του ΣΔΟΕ.