11 Δεκεμβρίου 2015

Καθηλωμένο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος της Ιταλίας: Κανείς δεν ξέρει να το πετάξει

Σάλο έχει προκαλέσει στην Ιταλία η είδηση πως δύο μήνες μετά την εκμίσθωση του ενός εκατομμυρίου ευρώ, το αριστοκρατικό τζετ που προορίζεται για τητν μεταφορά του πρωθυπουργού της χώρας Ματέο Ρέντσι ανά τον κόσμο είναι καθηλωμένο στο έδαφος, μέχρις ότου ένας πιλότος να μάθει να το πετά!

Καθηλωμένο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος της Ιταλίας: Κανείς δεν ξέρει να το πετάξει
Η ιταλική κυβέρνηση μίσθωσε το αεροσκάφος από την Etihad Airways στο Αμπού Ντάμπι τον Οκτώβριο, απλά και μόνο επειδή δεν γινόταν οι ηγέτες της Ιταλίας να διαθέτουν ένα από τα μικρότερα προεδρικά αεροσκάφη στον κόσμο. Επίσης, το αεροπλάνο έπρεπε να σταματά κάθε πέντε ώρες για ανεφοδιασμό.

Το νέο «Air Force One» είναι εξοπλισμένο με ιδιωτικό μπάνιο και μία αίθουσα συνεδριάσεων για τον Ρέντζι και το προσωπικό του – όλα αυτά για το αστρονομικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ τον μήνα.

Λίγο μετά την άφιξη του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στη Ρώμη, προέκυψαν μερικές επιπλοκές: όχι μόνο δεν υπήρχε κάποιος με τα κατάλληλα προσόντα για να το πετάξει, αλλά το αεροπλάνο είναι πολύ μεγάλο είτε για να απογειωθεί είτε για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης.

«Προς το παρόν κανείς πιλότος της πολεμικής αεροπορίας – οι οποίοι είναι οι μόνοι που επιτρέπεται να πετάξουν το προεδρικό αεροσκάφος – δεν έχει τα προσόντα γι’ αυτή τη θέση» δήλωσε ένας έμπειρος πιλότος στον Ιταλό δημοσιογράφο Μαξ Λαουντάντιο σε μια τηλεοπτική εκπομπή για το σατιρικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Striscia La Notizia». «Τώρα εκπαιδεύονται».

Ο πιλότος πρόσθεσε επίσης πως το άνοιγμα των φτερών του αεροσκάφους είναι πολύ μεγάλο για τον αεροδιάδρομο στο Ciampino, από όπου το προεδρικό τζετ στο παρελθόν απογειωνόταν και προσγειωνόταν. «Γι’ αυτό θα έχει σοβαρά προβλήματα στην τροχοδρόμηση». «Δεν νομίζω ότι ζητήθηκε η γνώμη της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας γι’ αυτό» πρόσθεσε ο πιλότος. «Ήμασταν μια χαρά και με το προηγούμενο».

ΕΘΝΟς