24 Νοεμβρίου 2016

Ερντογάν: Θα συζητήσουμε τη Συνθήκη της Λωζάννης που μας φυλακίζει

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε για πρώτη φορά ότι η Τουρκία θέλει να συζητήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης, που το 1923 όρισε τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας και την κυριότητα της Ελλάδας επί νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Η Συνθήκη της Λωζάννης, που ορίζει τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, δεν είναι ένα «ιερό κείμενο» που δεν μπορεί να μείνει ανέγγιχτο, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πρόκειται για μία κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά του τούρκου προέδρου, καθώς ουσιαστικά μιλά για αναθεώρηση ολόκληρου του εδαφικού status quo της Τουρκίας, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και την κυριότητα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έως τη μεθόριο της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία.
«H Λωζάννη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε ότι η Τουρκία είναι φυλακισμένη στα συμφωνηθέντα του 1923, λέγοντας μάλιστα με νόημα ότι το γεωπολιτικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τον Ψυχρό Πόλεμο έχει πλέον παρέλθει.
Αν και ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τη Λωζάννη, κυρίως προτάσσοντας τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, πρόκειται για την πρώτη φορά που ο τούρκος πρόεδρος έκανε τόσο σαφή και ευθύ λόγο σε αναθεώρηση τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Πηγή: skai.gr