19 Νοεμβρίου 2016

Ντόναλντ Τραμπ: «Κολλημένος» με τον χρυσό του Πύργο

Ντόναλντ Τραμπ: «Κολλημένος» με τον χρυσό του Πύργο

Νέα Υόρκη
O Nτόναλντ Τραμπ κέρδισε τις εκλογές επειδή έπεισε (τουλάχιστον τους εκλέκτορες) ότι είναι αντισυστημικός. Έκτοτε παραμένει κλεισμένος στον Πύργο του, όπου σχεδιάζει την περίφημη μετάβαση στην προεδρία των ΗΠΑ.

Αν πάντως, ήθελε να πετύχει ένα αποφασιστικό χτύπημα στις ελίτ της χώρας του –όπως τουλάχιστον έλεγε προεκλογικά- το πρώτο βήμα φαίνεται ότι έγινε. Τα πολυτελή καταστήματα κοσμημάτων που είχαν την τύχη να βρίσκονται δίπλα στον Πύργο του –στην πανάκριβη Fifth Avenue του Μανχάταν- περνούν δύσκολες μέρες.

Τα μέτρα ασφαλείας έξω από τον Πύργο, η όλη εικόνα με τους πάνοπλους αστυνομικούς και τους άνδρες των Μυστικών Υπηρεσιών -οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους- έχει αποθαρρύνει τους καλούς πελάτες, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να έχουν πέσει κατακόρυφα, όπως τουλάχιστον αναφέρει η ανταποκρίτρια της El Pais.

Οι μόνοι τυχεροί είναι οι τουρίστες που δεν χάνουν την ευκαιρία για μια selfie. Δεν είναι λίγο να βρεθείς στο Μανχάταν, έτσι κι αλλιώς. Ιδιαίτερα όταν αυτό συμπέσει χρονικά με την εκλογή του μεγιστάνα στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του στον Πύργο. Με το που περνάς την κεντρική είσοδο, μπαίνεις στο κλίμα: χρυσάφι και μάρμαρο παντού.

Στο υπόγειο λειτουργεί καφέ και καταστήματα για τουρίστες (με προσιτές τιμές). Συχνά πυκνά ο ίδιος κάνει μια εμφάνιση στην κυλιόμενη σκάλα που οδηγεί στο καφέ, ώστε να τον δουν οι τουρίστες, να βγάλουν τις φωτογραφικές μηχανές και να έχουν να θυμούνται την «αιφνιδιαστική» συνάντηση.

Αυτά βέβαια πλέον έχουν κοπεί. Η αγάπη του όμως σε όλο αυτό τον έκανε -σύμφωνα τουλάχιστον με όσα διαρρέουν στα ΜΜΕ- να αναρωτηθεί αν πρέπει πράγματι να μετακομίσει στον Λευκό Οίκο.

Το 2004 είχε πει στο How to get rich: «Ζω στο κτίριο που δουλεύω. Πηγαίνω με το ασανσέρ από το δωμάτιό μου στο γραφείο. Στον υπόλοιπο χρόνο μου μετακινούμαι με λιμουζίνα, με το ιδιωτικό μου τζετ ή το ελικόπτερο στο κλαμπ που διατηρώ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.»

Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος κατάφερε να πείσει τις ΗΠΑ ότι μπορεί να βάλει τέλος στις πολιτικές δυναστείες και στον πολιτικό «βάλτο» της Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ φαίνεται πάντως να εντυπωσιάστηκε από τον Λευκό Οίκο και ίσως αναθεωρήσει την άποψη ότι ο κόσμος γυρίζει γύρω από τον Πύργο του.

Όσο για τις δυναστείες, μένει να φανεί αν θα είναι ικανός να τις χτυπήσει, δικαιώνοντας τις προσδοκίες των ψηφοφόρων του, ή θα συνθηκολογήσει.

Για την ώρα ο κόσμος θα γνωρίσει τη δική του οικογενειακή δυναστεία: κόρες, γιοι, γαμπροί και εγγόνια, που –μεταξύ άλλων- καλούνται να κρατήσουν όρθια την οικογενειακή επιχείρηση, όσο ο πατέρας θα απουσιάζει σε δουλειές.

Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ