8 Νοεμβρίου 2016

Comeback για Ελλάδα, Αίγυπτο και Τουρκία «βλέπει» το 2017 η τουριστική αγορά

Της Στεφανίας Σούκη
Ενθαρρυντικά μηνύματα για την Ελλάδα, αλλά και για άλλους ανταγωνιστές της στη Μεσόγειο, όπως η Αίγυπτος και Τουρκία, έρχονται από το Λονδίνο, εκεί όπου «χτυπά» η καρδιά της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς, με τη μεγάλη έκθεση τουρισμού World Travel Market
2016, η οποία ολοκληρώνεται αύριο 9/11.
Ενθαρρυντικά μηνύματα για τις προκρατήσεις που «τρέχουν» με ένα +6% περίπου ειδικά από τη βρετανική αγορά λαμβάνουν και οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις λόγω Brexit. Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, θεωρεί ότι η χώρα μας αποτελεί έναν προορισμό ιδιαίτερης βαρύτητας για τους Βρετανούς και θα αντέξει τους όποιους ''τριγμούς'' από τις διακυμάνσεις της λίρας έναντι του ευρώ, λόγω Brexit.
Ειδικότερα, από τα αποτελέσματα της μελέτης WTM Industry Report 2016, με βάση τις απαντήσεις πάνω από 2.000 στελεχών της αγοράς (εκθετών κ.α.) προκύπτει ότι ποσοστό άνω του 50% σχεδιάζει επαφές με προμηθευτές σε ΑίγυπτοΕλλάδα και Τουρκία. «Οι προορισμοί αυτοί υπέστησαν σημαντικές επιπτώσεις από ένα συνδυασμό παραγόντων τα τελευταία χρόνια- πολιτική αβεβαιότητα και τρομοκρατία (σ.σ. για τις περιπτώσεις της Τουρκίας και της Αιγύπτου)- γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα πολλά ταξιδιωτικά πρακτορεία να περιορίσουν την παρουσία τους στις συγκεκριμένες αγορές», επισημαίνεται στη μελέτη. «Τα πράγματα δείχνουν ότι αλλάζουν, με ένα 37% στο σύνολο του δείγματος να δηλώνει ότι επιδιώκει επαφές με Ελληνες επιχειρηματίες, ένα 29% με Τουρκους προμηθευτές, ενώ μικρότερο, στο 17% είναι το ποσοστό για την Αίγυπτο». Επιπλέον 8 στους 10 δηλώνουν ότι προχωρούν σε τελικές συμφωνίες.
Μακρύτερος θα είναι ο δρόμος της ανάκαμψης για την αγορά της Τυνησίας, η οποία επίσης έχει υποφέρει λόγω τρομοκρατίας, αφού μόλις ένα 8% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι επανεκκινούν τις επαφές στη συγκεκριμένη αγορά, αποσκοπώντας σε τελικές συμφωνίες για ένα 70% εξ' αυτών.
Πάντως η τρομοκρατία, αναδεικνύεται στο νούμερο 1 παράγοντα ανησυχίας ειδικά για τους Βρετανούς ταξιδιώτες, ενώ τα στελέχη της τουριστικής αγοράς δήλωσαν στην έρευνα WTM Industry Report 2016 σε ποσοστό 76% ότι τα χτυπήματα σε Γαλλία, Κωνσταντινούπολη και Τυνησία επηρέασαν τις δραστηριότητές τους το 2015. Από αυτούς, 1 στους 3 δήλωσε ότι οι επιπτώσεις ήταν σημαντικές.
Μετά την τρομοκρατία ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας για τα στελέχη της τουριστικής αγοράς ήταν ειδικότερα ζητήματα, όπως π.χ. οι απεργίες στα αεροδρόμια και τον κλάδο των μεταφορών, με ένα ποσοστό 46% να δηλώνει ότι επηρεάστηκε σημαντικά κατά το περασμένο έτος.
Ακολουθεί η προσφυγική κρίση για ένα 44% των επιχειρήσεων, ενώ στο κομμάτι των καταναλωτών ένα ποσοστό 28% δήλωσε ότι το προσφυγικό επηρέασε την τελική απόφαση για την επιλογή του προορισμού.
Το υπουργείο Τουρισμού
Οσον αφορά ειδικότερα τις επιδόσεις της Ελλάδας, τόσο η ίδια η υπουργός Τουρισμού όσο και ο Δ. Τρυφωνόπουλος, από τον ΕΟΤ, δήλωσαν στο πλαίσιο της έκθεσης ότι η επόμενη χρονιά θα έχει υψηλότερες επιδόσεις για τον ελληνικό τουρισμό και ειδικά από τη βρετανική αγορά, που παραμένει από τις σημαντικότερες για τη χώρα μας. «Προφανώς η Ελλάδα λαμβάνει υπόψη ότι η λίρα έχει πιεστεί έναντι του ευρώ, ωστόσο δε θεωρούμε ότι υπάρχει ζήτημα». Εκτός από την σταθερή αύξηση των Βρετανών τουριστών στη χώρα μας, υπάρχει και αύξηση των αεροπορικών θέσεων από τη Μεγάλη Βρετανία, από εταιρείες όπως οι Ryanair, Jet2.com, Τhomas Cook Airlines, British Airways και τη Nomwegian, οι οποίες έχουν ενισχύσει με τα δρομολόγιά τους προορισμούς όπως η Θάσος, τα Χανιά και η Καλαμάτα.
Ο πρόεδρος πάντως της ΑΒΤΑ (Ενωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων) κ. Νοέλ Ιωσηφίδης έκανε την εκτίμηση ότι τα οικονομικά πακέτα που θα πουληθούν για την επόμενη χρονιά για τη χώρα μας μπορεί να είναι ακριβότερα κατά 8% λόγω της ισοτιμίας λίρας/ ευρώ αφενός, αφετέρου λόγω της μεγάλης ''εκθεσης'' αρκετών βρετανικών τουριστικών γραφείων, τα οποία δεν είχαν προετοιμαστεί εγκαίρως απέναντι στο Brexit.
To ίδιο θέμα φαίνεται ότι απασχολεί και το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος βλέπει μονοψήφιο θετικό πρόσημο στις προκρατήσεις- κοντά στο 6%- ωστόσο «σειρά παραγόντων, όπως η εξέλιξη της ισοτιμίας της στερλίνας, η ισοτιμία δολαρίου σε σχέση με το ευρώ και οι απρόβλεπτες εξελίξεις στη Βρετανική και παγκόσμια οικονομία, κάνουν ιδιαίτερα επισφαλή την τελική εκτίμηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Βρετανών τουριστών για το 2017».
Ο ΣΕΤΕ θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ να βρεθεί χρυσή τομή για την άμεση επαναφορά της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, μέσω της μείωσης της υπερφορολόγησης, της ρύθμισης της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, της τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, της εξεύρεσης λύσης σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της επαναφοράς της ρευστότητας με λογικό κόστος χρήματος. «Κεφαλαιώδους, βέβαια, σημασίας είναι η ανάγκη να διατηρηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η εικόνα ασφάλειας της χώρας. Απαιτούνται εντατικές δράσεις και επείγουσες παρεμβάσεις για την ορθότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.