16 Νοεμβρίου 2016

Πόδι και στην Αίγυπτο το ΔΝΤ

Προκειμενου να χορηγηθεί το δάνειο η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποδέχθηκε την υλοποίηση ενός πακέτου μέτρου το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αλλαγές στη συναλλαγματική πολιτική, περικοπή των επιδοτήσεων των καυσίμων, αύξηση του ΦΠΑ και πολιτικές για τη μείωση των μισθών στον Δημόσιο τομέα.
Και στην Αίγυπτο μπήκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς τις προηγούμενες μέρες ενέκρινε την χορήγηση ενός τριετούς δανείου 12 δισ. δολαρίων (11,5 δισ. ευρώ) για τη χώρα.
Προκειμένου να χορηγηθεί το δάνειο η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποδέχθηκε την υλοποίηση ενός πακέτου μέτρου για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, το οποίο εκτός των άλλων προβλέπει: αλλαγές στην συναλλαγματική πολιτική, περικοπή των επιδοτήσεων των καυσίμων και αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Παράλληλα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει πολιτικές για τη μείωση των μισθών των εργαζόμενων στον Δημόσιο τομέα.
Σημειώνεται ότι η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και του πληθωρισμού.
Την Παρασκευή έγινε η εκταμίευση της πρώτης δόσης που ανέρχεται σε 2,75 δισ. δολάρια. Οι επόμενες δόσεις θα εκταμιευθούν σταδιακά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με βάση την πορεία υλοποίησης των συμφωνημένων μέτρων.
Σε δήλωσή του το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ανέφερε ότι πρόγραμμα θα βοηθήσει «στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και την προώθηση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς».
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση φοβούμενη τις αντιδράσεις προσπάθησε να αποφύγει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του ΔΝΤ, αλλά τελικά αυτό αποδείχθηκε ανέφικτο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάζ αλ -Σίσι είπε ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ ήταν πλέον αναπόφευκτη. Την Παρασκευή, όμως, οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν σε επιφυλακή για να αποτρέψουν διαδηλώσεις κατά της λιτότητας.
Η οικονομία της Αιγύπτου έχει πληγεί σοβαρά από την πολιτική που ξεκίνησε με την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ και στη συνέχεια με την παρέμβαση του στρατού για να απομακρυνθεί ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.
Οι εισπράξεις από τον τουρισμό έχουν συρρικνωθεί, ενώ οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου έχουν συρρικνώσει τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ. Παράλληλα, η πολιτική και η οικονομική αστάθεια έχουν επηρεάσει τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Πλέον, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 14%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 12% και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 7% περίπου. Η ανεργία ανέρχεται στο 13%, αλλά η ανεργία των νέων αγγίζει το 30%.
Μαζί με τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, η Αίγυπτος θα δανειστεί και επιπλέον 6 δισ. δολάρια από την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr