8 Νοεμβρίου 2016

Ότμαρ Ίσινγκ: «Ήταν λάθος η μονιμότητα στην Ευρωζώνη»

Η απουσία της πρόβλεψης μιας στρατηγικής εξόδου από την Ευρωζώνη ήταν λάθος, κατά τον γερμανό καθηγητή και πρώην κεντρικό τραπεζίτη Ότμαρ Ισινγκ, που θεωρείται ως ένας εκ των «πατέρων» του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Μιλώντας στο BBC ο Ίσινγκ υποστήριξε ότι, «ήταν εξαρχής λάθος του όλου οικοδομήματος το γεγονός ότι άπαξ και γινόταν μια χώρα μέλος της Ευρωζώνης θα παρέμενε μέλος εσαεί».
Οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα «ρήγματα στην ευρωζώνη παραμένουν», είπε ο πρώην τραπεζίτης και παρέπεμψε στην οικονομική αδυναμία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.  
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή κρίση, ενώ οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Πορτογαλία και στην Ιταλία είτε πάγωσαν είτε ανατράπηκαν», είπε χαρακτηριστικά ο Ισινγκ. «Το ευρώ είχε αξιοσημείωτη σταθερότητα και λειτούργησε πολύ καλύτερα από όσο περίμενα. Μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο και για τη ζώνη του ευρώ...», σημείωσε σε μιαν αποστροφή του ο ηλικίας 80 ετών, πλέον, πρώην τραπεζίτης στην ΕΚΤ και στη γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank)
Ο Ότμαρ Ίσινγκ που υπήρξε και σύμβουλος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε επίσης για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τις οικονομίες η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων και πρόσθεσε ότι οι πολιτικές πιέσεις εξακολουθούν να απειλούν την ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών, κυρίως της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας.
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει το Brexit και τις επιπτώσεις του, ο Ίσινγκ είπε ότι είναι νωρίς ακόμη για να διαβλέψει κανείς τον αντίκτυπο που θα έχει η αποχώρηση της Βρετανίας στην ΕΕ. «Ένα, όμως, είναι σίγουρο: ότι η θέση του Λονδίνου ως χρηματοοικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης βρίσκεται υπό απειλή», απεφάνθη.
Βημα