23 Δεκεμβρίου 2014

168 “ΝΑΙ” για τον Σταύρο Δήμα- 131 “Παρών”- 1 Απών

Boylh II

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Πρόκειται για τη δεύτερη ψηφοφορία όπου απαιτούνται 200 ψήφοι για την εκλογή του Σταύρου Δήμα. 168 βουλευτές ψήφισαν το Σταύρο Δήμα και 131 παρών. Η βουλευτής Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά έλειπε από την ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν 160 βουλευτές, ενώ 135 δήλωσαν «παρών», ενώ 5 βουλευτές απουσίαζαν.
- “Ρεύμα” εκλογής Προέδρου “βλέπει” η κυβέρνηση
- Παρόντες όπως και στην πρώτη ψηφοφορία οι προφυλακισμένοι χρυσαυγίτες βουλευτές
- Δεκάδες ξένα τηλεοπτικά συνεργεία στη Βουλή για να καλύψουν το γεγονός
- Συνάντηση Βενιζέλου – Παπανδρέου λίγο πριν την ψηφοφορία
ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ
Εκτός των 155 ψήφων που συγκεντρώθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο Σταύρος Δήμας πήρε θετική ψήφο από 13 ακόμη βουλευτές.
Συγκεκριμένα, υπέρ του κ. Δήμα ψήφισαν οι πέντε που είχαν υπερψηφίσει και την πρώτη φορά, δηλαδή οι Χρήστος Αηδόνης, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Νταβρής και Γρηγόρης Ψαριανός.
Στη δεύτερη ψηφοφορία θετική ψήφο έδωσαν ακόμη οι Γιάννης Κουράκος, Βασίλης Οικονόμου, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, καθώς και οι ανεξάρτητοι πλέον πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.
Η Νίκη Φούντα, η οποία λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίηση της από τη ΔΗΜΑΡ, έμεινε στο «παρών», όπως και ο Θωμάς Ψύρρας, για τον οποίο υπήρξαν πληροφορίες, ότι ανεξαρτητοποιείται επίσης από τη ΔΗΜΑΡ.
Στο «παρών» έμειναν για δεύτερη φορά οι Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος και Μίμης Ανδρουλάκης.
Μετά τη δεύτερη άκαρπη ψηφοφορία, στην οποία απαιτούνταν 200 ψήφοι, η εκλογή Προέδρου πάει σε τρίτη εκλογή που θα διεξαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Εάν και η τρίτη ψηφοφορία αποβεί άκαρπη, τότε διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή, καθώς εκτιμούν ότι καλύφθηκε αρκετό έδαφος στο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ψηφοφορίας με τους οκτώ επιπλέον ψήφους που κέρδισε η υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα την Τρίτη.
Σε δήλωσή του μετά την ψηφοφορία της Τρίτης, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους βουλευτές λέγοντας πως στις 29 Δεκεμβρίου δεν θα υπάρχει «παρών», αλλά η κάθε ψήφος θα έχει ονοματεπώνυμο, θέτοντας δίλημμα σε εκείνους που θα καταψηφίσουν, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που ερμηνεύει το αποτέλεσμα ως άλλη μια ήττα της κυβέρνησης και ως ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές.
Η Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Σαμαρά, έκανε λόγο για άκρως κινδυνολογική δήλωση από την πλευρά του πρωθυπουργού, που προϊδεάζει για την τακτική του Μαξίμου ώς την τρίτη ψηφοφορία.