30 Δεκεμβρίου 2014

Έλληνες οι 32 από τους 40 αγνοούμενους του Norman Atlantic


ellhnes-oi-32-apo-toys-40-agnooymenoys-toy-norman-atlantic
Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου, Επιμέλεια: Τιτίκα Ανουσάκη
 
Δεν υπάρχει προηγούμενο στο αλαλούμ που επικρατεί στη ναυτική τραγωδία στην Αδριατική μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο πλοίο Norman Atlantic. 
 
Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πόσοι ήταν επιβάτες, πόσα τα μέλη του πληρώματος και πόσοι έχουν διασωθεί.
 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών, στο σκάφος "Norman Atlantic" επέβαιναν 475 άνθρωποι. Διασώθηκαν 425, δέκα βρέθηκαν νεκροί ενώ αγνούνται 40, εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι. Σύμφωνα με τις ίδες πηγές, στους δέκα νεκρούς επιβάτες περιλαβάνεται το όνομα δεύτερου Έλληνα υπηκόου.
 
 Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει η RAI από το πρωί της Τρίτης, η λίστα επιβατών του Norman Atlantic φέρεται να είναι ανακριβής έως και πλαστή.
 
Με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, έχει μεταβεί στην Ιταλία ανώτερος αξιωματικός του ΛΣ προκειμένου να υπάρξει διασταύρωση όλων των στοιχείων. Παράλληλα, η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ήδη έτοιμες δύο εκπαιδευμένες ομάδες, αν ζητηθεί από την ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο διερεύνησης των χώρων του πλοίου προκειμένου να διερευνήσουν για τυχόν αγνοούμενους.
 
Συγκλονιστική είναι η μητέρα του μέλους του πληρώματος Μάριου Θεοδωρόπουλου η οποία δεν ξέρει αν το παιδί της είναι ζωντανό ή όχι. 
 
 
Ωστόσο την ίδια ώρα αποκαλύπτεται το απόλυτο μπάχαλο: Το πρώτο σοκ αφορά στον πρώτο νεκρό τον Έλληνα Γιώργο Δούλη, καθώς η σορός που έδειξαν στον γιό του ότι είναι ο πατέρας του δεν αναγνωρίστηκε. Με λίγα λόγια άλλον νεκρό έδειξαν στον γιο του ο οποίος τώρα προσπαθεί να μάθει τι τελικά έχει γίνει με τον πατέρα του. 
 
Επιπλέον όπως αναφέρει η ιταλική ακτοφυλακή στους διασωθέντες υπάρχουν ονόματα ανθρώπων που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με αποτέλεσμα να μεγαλώνει έτσι η λίστα των αγνοουμένων. Επιπλέον όπως αποκαλύφθηκε στο πλοίο ταξίδευε και η σύζυγος λοστρόμου το όνομα της οποίας δεν αναγράφεται ούτε στο crew list ούτε στη λίστα επιβατών. 
 
Το μπάχαλο δεν έχει τέλος καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως μέλος του πληρώματος δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο από το τελευταίο σταθμό. 
 
Όλα αυτά και άλλα που ακόμα δεν θα έχουν γίνει γνωστά συνθέτουν ένα απόλυτο σκηνικό χάους που έχει προκαλέσει δικαιολογημένα την οργή των συγγενών. Το θρίλερ της ναυτικής τραγωδίας είναι ακόμα σε εξέλιξη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι. 
 
Χρόνος για να αναζητηθούν οι αιτίες της φωτιάς υπάρχουν... δεν υπάρχει όμως καμία δικαιολογία για την έλλειψη οργάνωσης και στοιχειωδών μέτρων που επικράτησαν στο πλοίο αμέσως μετά το συμβάν. 
 
Την ίδια ώρα πάντως δίωξη κατά του πλοιοκτήτη Κάρλο Βιζεντίνι και του κυβερνήτη του "Νorman Atlantic", Αρτζίλιο Τζακομάτσι άσκησε η ιταλική δικαιοσύνη με τις εξής κατηγορίες: εξ αμελείας πολλαπλής ανθρωποκτονίας, εξ αμελείας ναυαγίου και εξ αμελείας πρόκλησης τραυμάτων.