29 Δεκεμβρίου 2014

Ολονύκτιο θρίλερ με το «Norman Atlantic»

Κέρκυρα
Δραματικές στιγμές περνούν οι επιβαίνοντες του οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα
Σύμφωνα με τον σύμβουλο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, Γιώργο Μάμαλο, οι Έλληνες που έχουν μεταφερθεί σε ιταλικά νοσοκομεία βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Επιπλέον, ο ίδιος μετέφερε πληροφορίες από το ιταλικό πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με τις οποίες δύο μέλη σωστικών συνεργείων βρίσκονται πάνω στο πλοίο.
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, η φωτιά στο πλοίο έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Επιπλέον, έχουν διασωθεί όλοι οι επιβάτες που μπήκαν σε σωσίβιους λέμβους. Φόβοι εκφράζονται, πάντως, για οδηγούς φορτηγών που ενδεχομένως κοιμήθηκαν στις καμπίνες των οχημάτων
.Διαφωνία για τη ρυμούλκηση στο Πρίντεζι

Αργά το απόγευμα ένα ρυμουλκό από το Πρίντεζι, το Marrietta Baretta, κατάφερε να δέσει στο Norman Atlantic. Ωστόσο η ρυμούλκηση του πλοίου βρίσκει εμπόδια, καθώς λόγω καιρού σπάνε οι κάβοι και αντικαθίστανται.

Σε ό,τι αφορά τη ρυμούλκηση του πλοίου, μιλώντας στο Mega, o υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η τελική απόφαση ανήκει στους Ιταλούς, που διευθύνουν την επιχείρηση, αλλά η Αθήνα θεωρούσε ότι έπρεπε να ρυμουλκηθεί προς την Αλβανία που είναι πιο κοντά. Η διάσταση απόψεων σχετικά με τη ρυμούλκηση του πλοίου προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτισώτη.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αλβανία, που μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ, η λύση του Πρίντεζι φαίνεται να προκρίνεται, καθώς αφενός το λιμάνι του Αυλώνα δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές, αφετέρου το λιμάνι του Δυρραχείου βρίσκεται σε σχεδόν ίση απόσταση από το Πρίντεζι.

Γύρω στις 04:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας αναμένεται να φτάσει, στο λιμάνι του Μπρίντιζι, το πλοίο Σαν Τζόρτζιο, του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα μεταφέρει μεγάλο μέρος των διασωθέντων του Norman Atlantic. Επιπλέον, τα ξημερώματα αναμένονται να φθάσουν στην περιοχή η φρεγάτα Ναβαρίνο και η πυραυλάκατος Δανιόλος.

Παράλληλα, επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στην Ήπειρο και στην Κέρκυρα προκειμένου να υποδεχτούν και να περιθάλψουν τους διασωθέντες του φλεγόμενου πλοίου. Τα Νοσοκομεία της Κέρκυρας, των Φιλιατών και των Ιωαννίνων είναι σε ετοιμότητα για την καλύτερη αντιμετώπιση όσων περιστατικών φτάσουν μετά την διάσωση των επιβατών. 

Επίσης αναμένεται να φτάσουν στο νησί ο γγ Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας και ο Διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας για τον καλύτερο συντονισμό της γιγαντιαίας προσπάθειας.