25 Δεκεμβρίου 2014

Χρίστος Δήμας: Να ενισχυθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων στα τυχερά παιχνίδια

Μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες (Μάϊος 2014)
Φωτο αρχειου  Βρυξελλες 2014 (Ομιλια Βουλευτου Κορινθιας κ Χριστου Δημα)
Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων όπως ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή και αδιαφάνεια στα τυχερά παιχνίδια ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.
Επικαλούμενος στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Χρίστος Δήμας υπογραμμίζει πως σε ορισμένες περιπτώσεις τα τυχερά παιχνίδια χρησιμοποιούνται από οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα και αποτελεί συνήθης πρακτική η συγκέντρωση κερδισμένων δελτίων σε εκείνους που επιθυμούν να νομιμοποιήσουν το παράνομα κερδισμένο χρήμα τους και να φοροδιαφύγουν. Σε αυτό το πλαίσιο απευθύνει ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον οριστικό τερματισμό των φαινομένων συγκέντρωσης δελτίων από εγκληματικά δίκτυα για την νομιμοποίηση παράνομου χρήματος.
Παράλληλα ζητά να πληροφορηθεί για την επάρκεια του νόμου 4002/2011 και την ενδεχόμενη ανάγκη επικαιροποίησής του ώστε να αντιμετωπιστεί επαρκέστερα ο παράνομος ηλεκτρονικός τζόγος.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:
Προς:
- τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- τον κ. Υπουργό Οικονομικών
- τον κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: Ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή και αδιαφάνεια στα τυχερά παιχνίδια
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα ξεπερνά τα 5 δις ευρώ ετησίως αποτελώντας ένα από τα σοβαρότερα οικονομικά εγκλήματα της χώρας καθώς στερεί πολύτιμους εθνικούς πόρους και οδηγεί στον παράνομο πλουτισμό εκείνων που εμπλέκονται στον χώρο.
Την ίδια στιγμή τα νόμιμα τυχερά παιχνίδια χρησιμοποιούνται εκτεταμένα από οργανωμένα δίκτυα προκειμένου να «ξεπλύνουν» βρώμικο χρήμα. Συνήθης πρακτική αποτελεί η συγκέντρωση κερδισμένων δελτίων σε εκείνους που επιθυμούν να νομιμοποιήσουν το παράνομα κερδισμένο χρήμα τους και να φοροδιαφύγουν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως παίκτης βρέθηκε να έχει κερδίσει 8.656 δελτία του Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω καθώς και το γεγονός ότι η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας των Παιγνίων ολοκλήρωσε το κανονιστικό πλαίσιο προληπτικής αντιμετώπισης των παραπάνω φαινομένων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Ποιες οι πρωτοβουλίες για τον οριστικό τερματισμό των φαινομένων συγκέντρωσης δελτίων από εγκληματικά δίκτυα για την νομιμοποίηση παράνομου χρήματος;
- Είναι σε θέση να μου παρασχεθούν πληροφορίες αναφορικά με τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με την εξάρθρωση των παράνομων αυτών δικτύων;
- Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του, ο νόμος 4002/2011, ο οποίος για πρώτη φορά επιχείρησε μία ολοκληρωμένη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, έχοντας υπόψη και όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνεται ικανοποιητικός στην αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων; Αναμένονται πρωτοβουλίες για την επικαιροποίησή του και αν ναι προς ποια κατεύθυνση;
Πηγη -Ιστοσελιδα του Βουλευτου Κορινθιας κ Χριστου Δημα