17 Δεκεμβρίου 2014

Σε χαμηλό 5,5 ετών η τιμή του πετρελαίου

Σε χαμηλό 5,5 ετών η τιμή του πετρελαίου

Νέα Υόρκη
Την ελεύθερη πτώση συνεχίζει η τιμή του πετρελαίου, πέφτοντας κάτω από τα 55 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Με τους αναλυτές να προεξοφλούν ότι η κατρακύλα των τιμών θα συνεχιστεί λόγω των απαισιόδοξων προοπτικών όσον αφορά τη παγκόσμια ζήτηση και τον ΟΠΕΚ να μην φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει δράση, τα χρηματιστήρια των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Κόλπου κατακρημνίζονται.

Σήμερα, Τρίτη, με το άνοιγμα της αγοράς στη Νέα Υόρκη (Nymex)η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε ακόμη περισσότερο, πέφτοντας κάτω από τα 55 δολάρια το βαρέλι. Γύρω στις 16:15 ώρα Ελλάδας το ελαφρύ αργό παράδοσης Ιανουαρίου κυμαινόταν στα 54,24 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 1,67 δολάρια σε σύγκριση με τη χθεσινή τιμή ενώ η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε κατά 3,6% και έφτασε στα 58,86 δολάρια το βαρέλι.

«Η κολασμένη πτώση συνεχίζεται στην αγορά πετρελαίου [...] η τιμή δοκιμάζεται λόγω των ελάχιστα ενθαρρυντικών προοπτικών όσον αφορά τη ζήτηση μετά την ανακοίνωση του περιορισμού των κινεζικών παραγωγών», σχολίασε ο αναλυτής Ματ Σμιθ της Schneider Electric.

Νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, τα χρηματιστήρια των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Κόλπου κατακρημνίστηκαν, κυρίως με αφορμή την πτώση της τιμής του αργού.

Σε ορισμένες αγορές μάλιστα, όπως αυτή του Ντουμπάι, η πτώση θύμιζε έντονα τις ημέρες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 και την κρίση χρέους στο Ντουμπάι.

Το Χρηματιστήριο του Ντουμπάι έκλεισε στις 3.083,69 μονάδες, με πτώση 7,3%, τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες που έχει καταγράψει την τελευταία πενταετία. Οι εταιρείες Emmar και Arabtec είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν κατά 10%, το μέγιστο που επιτρέπεται σε μία συνεδρίαση.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι αφήνει αμετάβλητο το πλαφόν της παραγωγής του παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών, τα επτά Χρηματιστήρια των αραβικών χωρών του Κόλπου καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

Έτσι, ο δείκτης DFM του Ντουμπάι έχει υποχωρήσει κατά 31,5%, το Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας κατά 19,2% και του Άμπου Ντάμπι κατά 18,9%.

«Τα αίτια της πτώσης είναι σαφή: η μεγάλη μείωση της τιμής του αργού, υποβοηθούμενη από τις απαισιόδοξες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο Σαουδάραβας αναλυτής Αμπντλουαχάμπ Άμπου-Ντάες.

Σήμερα, το Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας υποχώρησε κατά 7,3%, στις 7.330,30 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο απο τον Μάιο του 2013. Ο κλάδος των πετροχημικών έχασε 7,5% και της ενέργειας 6,8%.

Το Χρηματιστήριο του Άμπου Ντάμπι έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων, στις 3.892,08, καταγράφοντας απώλειες 6,9% ενώ μικρότερη ήταν η πτώση στο Κατάρ (-3,5%) και το Κουβέιτ (-2,1%). Το Χρηματιστήριο του Μπαχρέιν σήμερα δεν λειτούργησε.

Κουβέιτ: Όχι σε μείωση της παραγωγής από ΟΠΕΚ

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ έκρινε σήμερα ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει ο ΟΠΕΚ την απόφασή του όσον αφορά το επίπεδο της παραγωγής, ώστε να συγκρατήσει την τιμή του αργού που σήμερα, Τρίτη, έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.

«Ο ΟΠΕΚ δεν χρειάζεται να αλλάξει την απόφασή» που έλαβε στις 27 Νοεμβρίου στη Βιέννη, είπε ο υπουργός Άλι αλ Ομάιρ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο της χώρας.

«Το Κουβέιτ θεωρεί ότι η απόφαση ήταν ορθή και πρέπει να την υποστηρίξουμε», πρόσθεσε, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για ανάληψη δράσης εκ μέρους των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για να αναστραφεί η πτωτική τάση.

Ο Ομάιρ εξήγησε πάντως ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ δεν είχε ως στόχο να προκαλέσει «πόλεμο τιμών».

Πάντως, η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει πέσει σχεδόν στο μισό από την αρχή του έτους, κυρίως λόγω της υπερπροσφοράς και της πολύ μικρής αύξησης στη ζήτηση.

Ο Κουβεϊτιανός υπουργός εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι ανάγκη να συγκληθεί εκτάκτως ο Οργανισμός για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στις αγορές.

«Καμία χώρα (μέλος του ΟΠΕΚ) δεν έχει ζητήσει μέχρι σήμερα την έκτακτη σύγκλησή του», υπογράμμισε.

Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η τιμή του αργού μπορεί να συνεχίσει την πτωτική πορεία της μέχρι να σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου από μη συμβατικές πηγές, εξηγώντας ότι αυτό «εξαρτάται από την ικανότητα των παραγωγών» σχιστολιθικού πετρελαίου και ασφαλτούχου άμμου να συνεχίσουν να παράγουν με μειωμένο κόστος.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό