21 Δεκεμβρίου 2014

Πως επηρεάζει η ομάδα αίματος την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη;

Πως επηρεάζει η ομάδα αίματος την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη;


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Από την ομάδα αίματος εξαρτάται ο ατομικός κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Επιστημονική ομάδα του Κέντρου Επιδημιολογικής Έρευνας και Πληθυσμιακής Υγείας INSERM, στην Γαλλία, μελέτησε περισσότερες από 80.000 γυναίκες και διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ ποίκιλε ανάμεσα βάσει της ομάδας αίματος.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος ήταν κατά 35% αυξημένος για την ομάδα Β (R+), συγκριτικά με την ομάδα Ο (R–).

Αν και παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει την ομάδα αίματος με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ελάχιστα έχει μελετηθεί η σχέση του αίματος με τον διαβήτη.

Οι Δρ Γκάι Φατζεράτζι και Φρανσουά Κλαβέλ-Τσαπελόν, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 82.104 γυναίκες από τη μεγάλη προοπτική γαλλική μελέτη E3N, την περίοδο 1990-2008. Στόχος της εν λόγω μελέτης ήταν να διερευνηθεί η σχέση της ομάδας αίματος ABO (A, B, AB and O), του ρέζους (αρνητικού ή θετικού) και ο συνδυασμός των δύο, ως προς τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, συγκριτικά με τις γυναίκες με ομάδα αίματος Ο, αυτές με ομάδα αίματος Α έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, και εκείνες με ομάδα Β 21% πιο πολλές. Ενώ η ομάδα ΑΒ αυξάνει κατά 17% τον κίνδυνο. Από μόνο του το ρέζους, αρνητικό ή θετικό δεν αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

Ωστόσο, συγκριτικά με τις γυναίκες με ομάδα αίματος Ο (R–), εκείνες με Β (R+) είχαν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη κατά 35%, και ακολουθούσαν με 26% η ομάδα AB+, με 22% η ομάδα A- και με 17% η ομάδα A+.

«Η μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι συγκεκριμένες ομάδες αίματος σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό, αν και πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, η ομάδα ABO ενδεχομένως να επηρεάζει τους δείκτες φλεγμονής ή το ενδοθήλιο. Επίσης, σχετίζεται με διάφορα μόρια γνωστά για τη σχέση τους με τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Πρόσφατη μελέτη εξάλλου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ομάδα ABO είναι παράγοντας που καθορίζει την συνολική μικροβιακή σύσταση του εντέρου, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τον μεταβολισμό και άρα μπορεί να συνδέεται με τον διαβήτη», εξηγεί ο Δρ Φατζεράτζι. 


Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr