13 Δεκεμβρίου 2014

Ανήσυχη η Ομογένεια

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με ανησυχία, αλλά και ενδιαφέρον, παρακολουθεί η Ομογένεια τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα.  Τόσο στην Αμερική όσο και στα άλλα μεγάλα κέντρα του εκτός συνόρων ελληνισμού, η προσπάθεια των κυβερνητικών εταίρων να συγκεντρώσουν 180 ψήφους για την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για ανάδειξη νέου Προέδρου Δημοκρατίας και –συνακόλουθα- να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές, καλύπτεται με δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου, αλλά και ραδιοφωνικές εκπομπές.
Μάλιστα η κορυφαία αγωνία της ομογένειας, αυτή τη στιγμή,  αφορά στο δίλημμα «εντός ή εκτός Ευρώ» όπως αυτό διατυπώνεται σε χθεσινό (12 Δεκ. 2014)  άρθρο του «Εθνικού Κήρυκα» της Νέας Υόρκης.
Η έτερη ομογενειακή της Νέας Υόρκης, η εβδομαδιαία GreekNews προβάλλει τις θέσεις που ακούστηκαν στο φετινό 16ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link. που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου στο Μανχάταν και όπου  τέσσερις Έλληνες υπουργοί και αρκετά στελέχη εταιριών και οργανισμών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μαζί και στελέχη από διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και οργανισμούς παρουσίασαν το κυβερνητικό έργο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κατέληξαν δε στο συμπέρασμα πως πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και να μην διακυβευθούν οι πενταετείς θυσίες του ελληνικού λαού.
Στο Φόρουμ αυτό, και στο φόντο της ανησυχίας που έχει προκληθεί, δημοσιοποιήθηκε και η γνωστή στους αναγνώστες της ΡΗΡ, απόφαση του κ.Τζον  Πόλσον να προχωρήσει σε ανάσχεση των επενδυτικών δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα μέχρις όπου σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε περαιτέρω στην Ελλάδα, αλλά χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα» τόνισε ο Αμερικανός επιχειρηματίας- επενδυτής. Παράλληλα, ο ιδρυτής της PAULSON & CO. INC υπογράμμισε: «Τα επενδυτικά σχέδιά μας βρίσκονται, πλέον, σε αναμονή του αποτελέσματος για την εκλογή Προέδρου. Μόλις επιτευχθεί σταθερότητα, θα ενισχύσουμε τις επενδύσεις μας».
Από την πλευρά του ο σημαντικότερος ομογενής επενδυτής  John P. Calamos, εξέφρασε την αγωνία του κατά πόσον η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα επηρεαστεί αρνητικά από τον τρέχοντα αυξημένο πολιτικό κίνδυνο αποσταθεροποίησης,  δημιουργώντας μια αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά.
Ο Rishi Goyal, επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα του ΔΝΤ, σε μήνυμά του τόνισε ότι η πρόκληση είναι τώρα η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.
Στην άλλη άκρη της γης, η ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας, «Νέος Κόσμος», ανησυχούσα κι αυτή για τις εξελίξεις, εκφράζει την αγωνία πως «αν δεν υπάρξουν διαρροές από  τη ΔΗΜ.ΑΡ δεν συγκεντρώνεται ο μαγικός αριθμός 180».
Ανησυχία εκφράζουν και ομογενείς που έχουν επιστρέψει και έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις. Ένας απ΄αυτούς, ο Νίκος Δεληγιάννης που έχει επενδύσει σε Φωτοβολταϊκά στην Αρκαδία, τόνισε στην ΡΗΡ την δυσφορία του γιατί, όπως είπε, «την ώρα που έπρεπε οι Έλληνες πολιτικοί ενωμένοι να  προσπαθούν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, τσακώνονται για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο να καταρρέει, τα Σπρέντς να ανεβαίνουν και να κινδυνεύουμε πλέον σοβαρά  να χάσουμε τις περιουσίες μας που φέραμε στην Ελλάδα μετά από 50 χρόνια ξενιτιάς»…
Οι αντιδράσεις έχουν “αυξηθεί” και από πρόσφατες δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα ότι εάν σχηματίσει κυβέρνηση δεν θα δεσμεύεται από συμφωνίες κλπ. που ενδεχομένως έχει συνάψει η νυν κυβέρνηση και πώς  επενδύσεις (όπου του Ελληνικού και άλλες) θα επανεξετασθούν.
Ένας άλλος παράγοντας ανησυχίας είναι η αντίδραση των αγορών  όπου προκάλεσαν το κραχ του Χρηματιστηρίου (σε τρεις μέρες έχασε περισσότερο από 20%) αλλά και η εκτίναξη επιτοκίων δανεισμού και η «απογείωση»  των σπρέντ που πετούν ήδη σε εφιαλτικούς ρυθμούς προ μνημονίων.
Στο κλίμα αυτό ήρθαν να προστεθούν οι δηλώσεις Γιούνγκερ περί εκλογής ¨όχι αγνώστων προσώπων” αλλά  και του Αμερικανού νομπελίστα οικονομολόγου  Πολ Κρούγκμαν  καθώς και οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs και της Moody’s για τον αρνητικό αντίκτυπο των τυχόν πρόωρων εκλογών και εγκατάλειψης του σταθεροποιητικού προγράμματος, για να αποσαθρώσουν το οικονομικό κλίμα.
Πλέον το φάσμα μιας πιθανής  (βίαιας) εξόδου από το Ευρώ βρίσκεται και πάλι “προ των πυλών”, αν προκληθούν πρόωρες εκλογές και νικητής αναδειχθεί   (κατά τις δημοσκοπήσεις) ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  σχολίαζαν χθες ότι είναι κατανοητό γιατί οι υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη αλληλοϋποστηρίζονται. Την ίδια στιγμή όμως, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, “η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών λαών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στέκονται με σεβασμό απέναντι στις διαθέσεις του ελληνικού λαού και μάλιστα θέτουν και ζήτημα επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων πολιτικών στην Ευρώπη”.