«Zωντανό» παραμένει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αμφίπολη, με το περιοδικό Forbes να τιτλοφορεί δημοσίευμά του με το ερώτημα: «Ποιος βρίσκεται στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;»
«Ο τύμβος, τον οποίο πολλοί συνδέουν με τον Μέγα Αλέξανδρο αρχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά του σχεδόν μισό αιώνα από την ανακάλυψή του». Με αυτό τον τρόπο ξεκινά το άρθρο του Forbes με τον τίτλο: «Ποιος βρίσκεται στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;»
Το δημοσίευμα πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις επιστημονικές ανακοινώσεις της ανασκαφικής ομάδας της Αμφίπολης που έγιναν στην Αθήνα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014.
Σύμφωνα με τον Πολ Ρότζερς, συντάκτη του άρθρου, «οι αρχαιολόγοι στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψαν το Σάββατο ευρήματα από τους ταφικούς θαλάμους στην Αμφίπολη, συμπεριλαμβανομένων ψηφιδωτών και αγαλμάτων». Το άρθρο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στα νομίσματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
Ο συντάκτης αναφέρει επίσης ότι ανάμεσα στις ανακαλύψεις που έγιναν στο 2.300 ετών μνημείο συγκαταλέγεται ένα ψηφιδωτό δάπεδο με την Αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη, τον Άρχοντα του Κάτω Κόσμου και θυμίζει ότι μία παρόμοια απεικόνιση υπήρχε και στον τάφο του πατέρα του Αλέξανδρου, Φιλίππου Β' της Μακεδονίας
Και συνεχίζει αναφέροντας ότι ο σκελετός του «ενοίκου», το θάλαμο του οποίου φρουρούν οι Σφίγγες και οι, τριών μέτρων, Καρυάτιδες, χρειάζεται να ταυτοποιηθεί. Ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος, επισημαίνει το άρθρο, είναι γνωστό ότι έχει ταφεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αφότου ο Πτολεμαίος άρπαξε τη σορό του στην πορεία του από τη Βαβυλώνα προς τη Μακεδονία το 323 πΧ.
Οι εικασίες δίνουν και παίρνουν στην Ελλάδα για το γεγονός ότι απουσία του Αλέξανδρου, στον τάφο έχουν ταφεί είτε η σύζυγός του Ρωξάνη, είτε η μητέρα του Ολυμπιάδα.
Ο αθρογράφος αναφέρεται και στις δηλώσεις της επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη, Κατερίνας Περιστέρη: «Οι ντόπιοι γνωρίζουν την περιοχή ως τον Τάφο της Βασίλισσας. Μπορεί όμως να είναι θαμμένος και ένας πολύ σημαντικός στρατηγός. Υπομονή, και η έρευνά μας θα δώσει τις απαντήσεις». Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ξανά τον χώρο στη δεκαετία του 1960, ωστόσο η ανασκαφή ξεκίνησε εκ νέου το 2012 «καθώς κανείς δεν πίστευε ότι κάτι βρισκόταν εκεί», εξήγησε η κ.Περιστέρη.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην προσπάθεια Βρετανών στρατιωτών να κλέψουν το γιγάντιο λέοντα, που κάποτε δέσποζε στην κορυφή του τύμβου, καθώς και τόνους μαρμάρων, ωστόσο δέχθηκαν επίθεση Βουλγάρων και Αυστριακών, αφήνοντας πολλά από τα μάρμαρα διασκορπισμένα στην ύπαιθρο.