1 Ιανουαρίου 2015

Φουντώνουν εκ νέου τα σενάρια της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Ο κοινοτικός επίτροπος, κ. Π. Μοσκοβισί, δήλωσε σε συνέντευξή του πως «επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Η πρόωρη διεξαγωγή εθνικών εκλογών έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ αυξάνονται οι δηλώσεις περί τήρησης των δεσμεύσεων από τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, κ. Π. Μοσκοβισί, αναφέρθηκε – εμμέσως πλην σαφώς– στο ενδεχόμενο αυτό χθες, δηλώνοντας πως «επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη». Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον η Ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι παλαιότερα έναντι του κινδύνου αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.

Μία ημέρα μετά το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, χθες ο κ. Μοσκοβισί -σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Rtl- συντάχθηκε με την άποψη του Γερμανού υπουργού και δήλωσε πως «όποιο κι αν είναι το κόμμα που θα κερδίσει (σ.σ. στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα) οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν από την Ελλάδα θα πρέπει να τηρηθούν. Αυτό είναι όλο. Μετά είναι οι Ελληνες που πρέπει να επιλέξουν ελεύθερα. Το επαναλαμβάνω, το μέλλον το έχουν στα χέρια τους». Σημείωσε, δε, ότι «επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» κάτι που θα είναι καλό και για τις δύο πλευρές με «σεβασμό των δεσμεύσεων και πάνω απ’ όλα στον δρόμο της ανάπτυξης», υποστηρίζοντας πως «ο ελληνικός λαός έκανε προσπάθειες που αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς».

Επί της ουσίας, ο κ. Μοσκοβισί προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από τις προχθεσινές του δηλώσεις βάζοντας στη συζήτηση με έμμεσο τρόπο και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πάντως, ανέφερε ότι «δεν ασκώ πιέσεις σε μία εκλογή. Εγινε μια προεδρική εκλογή που δεν κατέληξε και διαλύθηκε η Βουλή. Αυτό είναι η Δημοκρατία και αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνες ελεύθερα θα επιλέξουν το μέλλον τους και τους νόμιμους ηγέτες τους». Ωστόσο, εξέφρασε την επιθυμία του όπως και της Κομισιόν, η εκλογική διαδικασία να καταλήξει «σε μια επιλογή μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την ελληνική οικονομία», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι θέμα κόμματος.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, κ. Λουίς ντε Γκίντος με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όχι μόνο επειδή το επιβάλει η τρόικα, αλλά επειδή είναι καλό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας». Μάλιστα, ανέφερε πως «η Ελλάδα έλαβε 210 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωζώνη, από τα οποία τα 26 δισ. από την Ισπανία», η οποία αντιμετώπιζε επίσης οικονομική κρίση και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε. και αυτό είναι «μια απόδειξη αλληλεγγύης. Χάρη σε αυτή τη χρηματοδότηση, την οποία η Ελλάδα δεν μπορούσε να λάβει από τις αγορές, μπόρεσε να διατηρήσει (σε λειτουργία) όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της».

Την ώρα που ανοίγει η συζήτηση περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, ξένοι αναλυτές και μέσα ενημέρωσης στέλνουν μήνυμα ψυχραιμίας για τον υπόλοιπο κόσμο, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μία πολιτική κρίση στην Ελλάδα. «Οι ηγέτες, οι οικονομίες και οι αγορές της Ευρώπης είναι καλύτερα προετοιμασμένες στον κίνδυνο που δημιουργείται από αυτή την κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης» σύμφωνα με το Bloomberg το οποίο ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα θα ακουστούν απειλές για έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά αυτή τη φορά, ο κίνδυνος μετάδοσης στην Ευρώπη θα είναι περιορισμένος».

«Εχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα. Η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει» υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Χ. Σμίντινγ, της Berenberg Bank και πρόσθεσε πως «η κρίση του ευρώ αφορούσε τον κίνδυνο μετάδοσης. Δεν εκτιμώ ότι οι αγορές θα αμφισβητήσουν σοβαρά τους αμυντικούς μηχανισμούς της Ευρώπης». Ο κ. Ερ. Θιορέτ της Scotiabank που μίλησε στους Financial Times δήλωσε πως το ευρώ είναι σταθερό παρά το νέο πολιτικό κίνδυνο από την Ελλάδα, ενώ συμπλήρωσε ότι οι εκλογές στη χώρα θα περιπλέξουν τους συλλογισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ποσοτική χαλάρωση και τις αγορές κρατικών ομολόγων ενόψει της συνόδου της 22ας Ιανουαρίου.

«Η αναταραχή στις ελληνικές αγορές ιστορικά είχε αρνητικό αντίκτυπο και σε άλλες αγορές, αλλά τώρα υποβαθμίζουμε τη μεσοπρόθεσμη σημασία της ελληνικής πολιτικής κρίσης για τις κινήσεις των ομολόγων άλλων χωρών της Ευρώπης» ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan Chase.
kathimerinh Sotiris Nikas
Έντυπη