23 Αυγούστου 2015

Ο κύκλος των διερευνητικών εντολών

Επικοινωνία Μεϊμαράκη - Τσίπρα, τέλος επαφών για τον πρόεδρο της ΝΔ

Αθήνα
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της ΝΔ με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Β.Μειμαράκη ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Έτσι, εντός της ημέρας οι επαφές του προέδρου της ΝΔ ολοκληρώνονται χωρίς αποτέλεσμα, όπως ήταν αναμενόμενο, και η εντολή θα επιστραφεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την αναθέσει στη συνέχεια στο τρίτο κόμμα, τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ1, στις 10:00 το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΝΔ τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να μιλήσει μαζί του και άφησε σχετικό μήνυμα. Μετά από περίπου δύο ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μεϊμαράκη, ωστόσο απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση για συνάντηση στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στον κ. Μεϊμαράκη ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και γιαυτό και ο ίδιος παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγησε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν θεωρεί σκόπιμη μια συνάντησή τους στο πλαισιο των διερευνητικών εντολών, ωστόσο δήλωσε ότι έχει τη διάθεση να συναντηθεί με τον κ. Μεϊμαράκη εκτός αυτής της διαδικασίας εάν ο πρόεδρος της ΝΔ το επιθυμεί.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Αν ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο εντός της ημέρας, θα το κάνει έως τις 10:00 τη Δευτέρα, οπότε και λήγει η προθεσμία της τριήμερης εντολής που έχει λάβει. Έτσι, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα λάβει τη διερευνητική εντολή αύριο, Δευτέρα.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ, κατά τις συναντήσεις που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων ο κ. Μεϊμαράκης έθεσε κυρίως το ζήτημα του πώς θα κινηθούν τα κόμματα την επομένη της κάλπης, δεδομένου ότι από νωρίς είχε διαφανεί πως δεν υπήρχε περίπτωση συμφωνίας στην πρότασή του για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την ίδια Βουλή.

Επαφές με Σαμαρά, Καραμανλή


Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης χθες, Σάββατο, είχε επαφές με τους πρώην προέδρους της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Με τον κ. Σαμαρά συναντήθηκε στη Βουλή, ενώ με τον κ. Καραμανλή είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Στόχος του κ. Μεϊμαράκη είναι να κατέβει η ΝΔ στις εκλογές συντεταγμένα και με ενότητα, κάτι που όπως φαίνεται επιτυγχάνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του κόμματος συνεχίζει τις επαφές του - ήδη, είχε συνάντηση και με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Η.Κ.
Newsroom ΔΟΛ