8 Αυγούστου 2015

Υποχρεωτικές εξετάσεις για τον καρκίνο αλλιώς…πρόστιμο!

kouroumplis2

Στην καθιέρωση υποχρεωτικών εξετάσεων για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, προχωρά το υπουργείο Υγείας, επιφυλάσσοντας «καμπάνες» για όσους παραλείπουν τα επιβεβλημένα τσεκ-απ.
Οι πρώτες υποχρεωτικές εξετάσεις που αφορούν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου είναι για τους άνδρες το PSA, η τυπική εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη, για τις γυναίκες η μαστογραφία και το τεστ ΠΑΠ καθώς. Παράλληλα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες -σε συνδυασμό με την ηλικία- προβλέπεται κολονοσκόπηση και διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων και συγκεκριμένων καρκινικών δεικτών.
Οπως εξηγεί ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», η πρόληψη του καρκίνου πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των πολιτών-κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα. «Σαν λαός είμαστε αμελείς σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Το αποδεικνύει το γεγονός πως πρόσφατα υλοποιήθηκε πρόγραμμα αντικαρκινικών εξετάσεων για 60.000 ωφελούμενους στο οποίο προσήλθαν να εξεταστούν μόλις 7.000 άτομα» λέει ο κ. Κουρουμπλής.
Και συνεχίζει: «Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις προαναφερθείσες εξετάσεις και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν». Υπάρχει σκέψη να επωμίζεται ο αμελής πολίτης το 50% του κόστους της νόσου. Σημειώνεται πως η θεραπεία του καρκίνου ανέρχεται σε… χιλιάδες ευρώ μηνιαίως.