7 Αυγούστου 2015

Telegraph: Χρειάζεται διαγραφή χρέους 100 δισ. ευρώ -Αλλιώς η Ελλάδα θα πνιγεί

Η Ελλάδα ζητάει διαγραφή χρέους, το ΔΝΤ συναινεί, αλλά οι υπόλοιποι δανειστές στυλώνουν τα πόδια. Ένας απρόσμενος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων, από τη Μ. Βρετανία, έρχεται να ταράξει τα νερά και να υποδείξει ότι χωρίς διαγραφή χρέους η Ελλάδα δεν θα αντέξει.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (NIESR), το μεγαλύτερο think tank της Αγγλίας, σημειώνει σε μελέτη που δημοσίευσε την Τρίτη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί διαγραφή χρέους περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσει να ελπίσει ότι θα καταφέρει να ξεφύγει από τη σοβαρή ύφεση στην οποία έχει περιπέσει.
Σε αυτή την ανάλυση γίνεται λόγος για τις αυξήσεις του ΦΠΑ και τους σφιχτούς προϋπολογισμούς λιτότητας που επιβάλλουν οι δανειστές και σημειώνει πως αυτού του είδους οι πολιτικές είναι «αυτοκαταστροφικές».Το NIESR προβλέπει ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει έντονα υφεσιακές συνθήκες το 2015 και το 2016. Ειδικότερα, στο τέλος του επόμενου έτους, η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί κατά 30% σε σχέση με το 2007 και 7% σε σχέση με το 2001, οπότε και εισήλθε στη ζώνη του ευρώ.

Ο Τζακ Μίνινγκ, αναλυτής του NIESR, σημειώνει στην Telegraph: «Δεν βλέπουμε την Ελλάδα να επιστρέφει στο επίπεδο που ήταν προ της ένταξης στο ευρώ, το 2001, ούτε βέβαια στο σημείο που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η κρίση. Επομένως προβλέπουμε σοβαρή και παρατεταμένη ύφεση».
Αυτό που χρειάζεται να γίνει, αναφέρουν οι οικονομολόγοι του think tank, είναι να υπάρξει διαγραφή χρέους. ΟΙ ίδιοι την υπολογίζουν στο ύψος των 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το συνολικό χρέος να φτάνει σήμερα στα 320 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα απαλειφθεί ένα βάρος που φτάνει στο 55% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να μειωθεί το χρέος στο 130% του ΑΕΠ – τη στιγμή που η πρόβλεψη για φέτος είναι ότι θα φτάσει στο 186,9% του ΑΕΠ.
Αν συμβεί αυτό, αναφέρει η έρευνα του NIESR, ο στόχος που έχει θέσει το ΔΝΤ για χρέος που θα φτάνει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, είναι εφικτός. Οι προβλέψεις των Βρετανών αναλυτών είναι άκρως ενδεικτικές για το πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία μέχρι το 2016. Προβλέπουν συρρίκνωση της τάξης του 3% μέσα στο 2015 και περαιτέρω μείωση της δύναμής της μέσα στο 2016 (2,3%), ενώ θα παραμείνει σε τροχιά ύφεσης μέχρι και το δεύτερο μισό του 2016. Αν συμβούν όλα αυτά, η Ελλάδα αναμένεται να φτάσει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν εισέλθει στο ευρώ, γύρω στο 2023.
Ο Σάιμον Κίρμπι, επίσης αναλυτής του NIESR, αναφέρει: «Πρέπει να επιστρέψουμε στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης για να βρούμε οικονομίες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση. Το 1920 η οικονομία της Αγγλλίας βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα δεν έχει προηγούμενο».

Ο Μίνινγκ, από τη σειρά του, αναφέρει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξέλθει η Ελλάδα από το ευρώ, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ να χτυπήσει ακόμη περισσότερο την ήδη αδύναμη ελληνική οικονομία. «Όσο οι προοπτικές της Ελλάδας μειώνονται ολοένα και περισσότερο, τίθεται το ερώτημα πώς θα καταφέρει να παραμείνει στην Ευρωζώνη».
Επίσης, σημαντικό λάθος, σύμφωνα με την έρευνα, είναι και ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν επιβληθεί στην Αθήνα από τους δανειστές. «Για να καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να πιάσει αυτούς τους στόχους θα πρέπει να απευθυνθεί σε μια οικονομία που βρίσκεται ήδη σε ύφεση», αναφέρει ο Μίνινγκ.
Το NIESR υπολόγιζε και την επίδραση που θα έχει η αύξηση του ΦΠΑ σε διάφορα είδη. Σημειώνουν πως η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει το εθνικό προϊόν κατά 0.25% φέτος και 1% το 2016 και το 2017. «Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε αυξήσεις του ΦΠΑ λόγω της σημασίας που έχει ο τουρισμός στην οικονομία της χώρας, Μόνο που αυτή η αύξηση θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική θέση της και ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος», συμπληρώνει ο Μίνινγκ.

Τη στιγμή που το ΔΝΤ κάνει λόγο για μορατόριουμ πληρωμών του χρέους για τα επόμενα 30 χρόνια, το NIESR κάνει λόγο για διαγραφή του κατά 30%, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο. Κάτι που οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά μέχρι τώρα.
Οι ειδικοί του Fathom Consulting προειδοποιούν ότι για να καταφέρει η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι σε σημείο ασφυξίας.

Ο Έρικ Μπρίτον, διευθυντής του Fathom, αναφέρει: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία 4-5 χρόνια και θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση για τα επόμενα 4-5 χρόνια, εάν αυτή η συμφωνία υπογραφεί. Η ύφεση, δε, αναμένεται να γίνει χειρότερη. Υπάρχει, ήδη, υψηλή ανεργία και πολιτικά αστάθεια και προβλέπεται να υπάρξει η ίδια, αν όχι χειρότερη, εικόνα και τα επόμενα πέντε χρόνια». Ο κ. Μπρίτον αναφέρει πως οι δανειστές δεν θα λάβουν ούτε ένα σεντ από τα χρήματα που έδωσαν στην Ελλάδα, αν υπογραφεί αυτή η συμφωνία. Όσο για τα capital controls αναφέρει ότι θα προκαλέσουν ζημιά 2% στο ΑΕΠ της χώρας για το 2015, ενώ και για το 2016 τα πράγματα είναι ομοίως άσχημα.
Ως αναγκαίο επίλογο, ο κ. Μίνινγκ αναφέρει: «Η Ελλάδα θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να χρεοκοπήσει και να βγει από τη νομισματική ένωση. Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι εντός της Ευρωζώνη το μέγεθος της διαγραφής χρέους είναι μικρότερη από μια πλήρη χρεοκοπία. Έτσι, το βάρος για την υπόλοιπη Ευρωζώνη θα είναι μικρότερο αν μείνει η Ελλάδα από το να φύγει».
agiotorikovima,gr