21 Αυγούστου 2015

Ποιοι βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν

Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ και «Λαϊκή Ενότητα» υπό τον Λαφαζάνη

Αθήνα
Τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε η ανεξαρτητοποίηση 25 βουλευτών του και η δημιουργία του πολιτικού σχηματισμού «Λαϊκή Ενότητα», υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος στις 13:30 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Η σχετική επιστολή ανεξαρτητοποίησης εστάλη στο προεδρείο της Βουλής το πρωί της Παρασκευής, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται η ανεξαρτητοποίηση ακόμη τεσσάρων βουλευτών.

Οι 25 βουλευτές που υπογράφουν την επιστολή είναι οι:

Παναγιώτης Λαφαζάνης, Στάθης Λεουτσάκος, Κώστας Ήσυχος, Ραχήλ Μακρή, Κώστας Λαπαβίτσας, Δημήτρης Στρατούλης, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στέφανος Σαμοΐλης, Αθ.Σκούμας, Ιωάννης Σταθάς, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ελένη Ψαρέα, Θωμάς Κώτσιας, Αγλαΐα Κυρίτση, Βασίλης Κυριακάκης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ευαγγελία Αμανατίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Ηλίας Ιωαννίδης, Ζήσης Ζάννας και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της ημέρας ενδέχεται να ανεξαρτητοποιηθούν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενοι στις εξελίξεις, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έκαναν λόγο για «αναμενόμενη κίνηση», τονίζοντας πως οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν είναι εκείνοι που ανέτρεψαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένων των εξελίξεων, η «Λαϊκή Ενότητα» είναι ο πολιτικός σχηματισμός που αναμένεται να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και αυτό γιατί διατηρεί μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη από τη Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι, που έχουν από 17 βουλευτές.

Το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία του νέου σχηματισμού από βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας θεωρούντο προδιαγεγραμμένα.

Την Πέμπτη, λίγη ώρα μετά την εξαγγελία των πρόωρων εκλογών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προανήγγειλε τη δημιουργία του νέου σχηματισμού, δηλώνοντας πως «η Αριστερή Πλατφόρμα θα συμβάλλει άμεσα στη συγκρότηση ενός πλατιού, αντιμνημονιακού, προοδευτικού, δημοκρατικού μετώπου που θα κατέλθει αποφασιστικά στις εκλογές για να επιβάλλει την ακύρωση όλων των μνημονίων».

«Όλοι εμείς που καταψηφίσαμε τα μνημόνια και βρεθήκαμε απέναντι από αυτή τη συνέχιση αυτής της πολιτικής θα εξαντλήσουμε όλα εκείνα τα περιθώρια που προβλέπει το Σύνταγμα και οι θεσμικές διαδικασίες προκειμένου να γίνει αισθητή όχι μόνο η παρουσία αλλά και η ανάγκη αυτός ο χώρος να εκφραστεί με νικηφόρο τρόπο στις επερχόμενες εκλογές» είπε στο Mega ο πρώην υπουργός και μέλος της «Λαϊκής Ενότητας» Κώστας Ήσυχος.
Newsroom ΔΟΛ