13 Αυγούστου 2015

Δραγασάκης: Δεν υπάρχει καλό μνημόνιο

Αθήνα
«Δεν υπάρχει καλό Μνημόνιο» παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ, ενώ πρόσθεσε πως «ασφαλώς υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα υπογράφει σήμερα με τους δανειστές».
Παρά ταύτα, παρ' ότι και η νέα συμφωνία συνιστά ένα είδος «τιμωρητικής πολιτικής», ο κ. Δραγασάκης διέκρινε τη δυνατότητα λείανσης των οξύτερων προβλέψεών της μέσω αντισταθμιστικών προγραμμάτων που οικοδομούνται ήδη σε συνεργασία με τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κάθε όμως περίπτωση, προϋπόθεση για την επιτυχία του νέου προγράμματος είναι οπωσδήποτε η ρύθμιση του χρέους –η επεξεργασία του ώστε να καταστεί εξυπηρετίσιμο κάθε χρόνο- αν όχι και η απομείωσή του, όπως η κυβέρνηση προτείνει, αν και «δεν θέλει να πολώσει τη συζήτηση» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.
Σχετικά με ορισμένες αντιδράσεις που εκφράζουν κυρίως γερμανικοί κύκλοι, ο κ. Δραγασάκης επικαλέσθηκε τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε εκφράζει προσωπικές απόψεις.
«Εμείς κινούμαστε στη βάση της συμφωνίας με τους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής, προχωράμε θετικά και κάθε απόκλιση από αυτή τη συμφωνία θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου» είπε ο κ. Δραγασάκης.
Στη συνέντευξή του, υπερασπίστηκε τους αρχικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις με τις οποίες ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους το Φεβρουάριο, για τις οποίες και προέβλεψε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιωθεί ιστορικά. Η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης δεν δικαιώνει -είπε- τις προσδοκίες αυτές, τόσο λόγω της έλλειψης επαρκούς συμπαράστασης που συνάντησε κατά τη διαπραγμάτευση, όσο και αδυναμιών στη στρατηγική του ίδιου του κόμματος: «Πιστεύαμε πως αν απειλούσαμε με έξοδο, οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν. Αποδείχθηκε λάθος εκτίμηση. Πριν από τρία χρόνια μπορεί αυτό να ίσχυε, αλλά στο μεταξύ κι εκείνοι πήραν τα μέτρα τους. Προς έκπληξή μας ο κ. Σόιμπλε πρότεινε αν θέλαμε να βγούμε από το ευρώ, να μας βοηθήσει κι όλας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.
«Ο πρωθυπουργός είχε πει πως δεν θέλαμε το ΔΝΤ, αλλά στο θέμα αυτό δεν είχαμε κανένα σύμμαχο» σημείωσε.
Αλλο σημείο κυβερνητικής αδυναμίας, κατά τον κ. Δραγασάκη, αποδείχθηκε η άγνοια των όρων διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν γινόταν ελεύθερα, αλλά μέσω ενός ολόκληρου συστήματος «με κανόνες και επιτελεία». Η κυβέρνηση βελτιώθηκε στον τομέα αυτό, αλλά μετά από την πάροδο χρόνου, είπε.
Τρίτη παράμετρος που όρισε την κατάληξη των διαπραγματεύσεων υπήρξε η συγκινητική αφενός, στάση της κοινωνίας, αλλά και η εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, εκ μέρους των πλουσίων. «Όταν βγαίνει 1 δισ. κάθε μέρα από τις τράπεζες και λες στον Ντράγκι 'δώσε μου ELA', είσαι ευάλωττος. Πολλές επιχειρήσεις είχαν τα ταμεία τους στο εξωτερικό. Φανταστείτε μια οικονομία όπως της Γερμανίας, με επιχειρήσεις που τη ρευστότητά τους την έχουν στο εξωτερικό: Θα βουλιάξει η Γερμανία» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Αν δεν είχαμε αυτόν τον πόλεμο και το σφίξιμο της ρευστότητας, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης θα το υλοποιούσαμε. Το μεγαλύτερο μέρος. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όμως, δεν έγραφε πουθενά πως είμαστε υπέρ της εξόδου απ' το ευρώ ή ότι είμαστε υπέρ της γενίκευσης της ανθρωπιστικής κρίσης» ανέφερε.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «από τη στιγμή που υποχρεωθήκαμε σε νέο δάνειο, υπάρχει και Μνημόνιο».
Ποιες είναι οι προοπτικές της νέας συμφωνίας; Πρώτ' απ' όλα -όπως είπε- απομακρύνει το ενδεχόμενο του grexit, αν και δεν το εξαφανίζει τελείως, καθώς «υπάρχουν απόψεις για μιαν άλλη Ευρώπη, που αν επικρατήσουν δεν θα μας χωράει, ούτε εμάς, ούτε και πολλούς άλλους».
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω 10 «απολύτως διαπραγματεύσιμων» δισεκατομμυρίων ευρώ, πλάι στα οποία η κυβέρνηση διεκδικεί να εξασφαλίσει και μια αξιοπρεπή ρύθμιση των κόκκινων δανείων, που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία «τουλάχιστον μέχρι ένα ύψος», και θα δίνει τη δυνατότητα διαχείρισής τους σε έναν ενδιάμεσο φορέα.
Μετά την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων, η κυβέρνηση περιμένει χρηματοδότηση ύψους 27 δισ. για την ικανοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων του παρελθόντος, διεκδικώντας να αφιερωθούν τουλάχιστον 4 δισ. στην εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου σε έλληνες ιδιώτες -και άρα, στην πραγματική οικονομία. Η συμφωνία αποφεύγει τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, αν και παραμένει ο «ενοχλητικός στόχος» για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2018, για τον οποίο ωστόσο, «ένας από τους θεσμούς αναγνώρισε πως μπορεί να αναβληθεί για το 2019-2020».
Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποφύγει τις αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ υποσχόμενη βελτίωση της εισπραξιμότητάς του, κατάφερε ωστόσο να εξασφαλίσει το δικαίωμα μείωσης των αυξημένων συντελεστών εάν υπάρξει η βελτίωση αυτή. Ειδικά για τους αγρότες, διαμορφώνεται ήδη μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΕ, ένα αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τις κοινωνικές συνέπειες από τη φορολογική τους επιβάρυνση, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο -«και πρέπει να υπάρξει και ένα πρόγραμμα για τα νησιά».
Σε υπόμνηση των δημοσιογράφων, των παλαιότερων θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ περί «ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας» από το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως η διαφορά του νέου Ταμείου σε σχέση με το παλαιότερο είναι ότι «δεν είναι υποχρεωμένο να ιδιωτικοποιεί»: «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ιδιωτικοποιούμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να βάζουμε περιουσιακά στοιχεία εκεί, θα υπάρχει μια Επιτροπή που θα ορίζει αν έχει λογική το κάθε στοιχείο να πουληθεί, ή να αξιοποιηθεί. Θα μπορεί κανείς να κάνει σχεδιασμό σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασάκης.
«Εννέα από τις 20-22 ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ θα γίνουν. Για τις εννέα αυτές ιδιωτικοποιήσεις, στόχος μας είναι να δούμε τους όρους. Για παράδειγμα στον ΟΛΠ, θα γίνει διαχωρισμός της αρχής και της διαχείρισης του λιμένα. Για τα αεροδρόμια, ο κ. Σταθάκης είχε βρει διαφορετικό μοντέλο που θα εξασφάλιζε στα αεροδρόμια μια συμμετοχή του Δημοσίου επιπέδου 20%. Εν ολίγοις, πριν τα Μνημόνια ήταν τα κυβερνητικά προγράμματα. Σε μας, το Μνημόνιο είναι ένα κεφάλαιο του κυβερνητικού προγράμματος» συμπέρανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Για τις αντιδράσεις που προκαλεί η νέα συμφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε πως «σέβομαι την άποψη και τα διλήμματα όλων των βουλευτών και κυρίως των δικών μας. Ο βουλευτής που είπε 'εκλέξτε με για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά', έχει ένα ηθικό δίλημμα». Η ευθύνη ωστόσο -είπε- για εγχειρήματα τέτοιου είδους, είναι πάντα συλλογική:
«Πέραν από τις ατομικές ευθύνες, οι βουλευτές πρέπει να τοποθετηθούν στο δίλημμα 'φεύγουμε ή μένουμε'. Η παραίτηση της κυβέρνησης είναι μία καθαρή λύση γιατί δεν πέτυχε τους στόχους της. Ο κόσμος απ' ό,τι φαίνεται, μας θέλει. Η δεύτερη λύση είναι 'μένουμε, παλεύουμε, προσπαθούμε να καταστήσουμε το μνημόνιο μέρος του προγράμματός μας, προσπαθούμε να λάβουμε παράλληλα μέτρα'».
Τέλος, για το ενδεχόμενο των εκλογών, ο κ. Δραγασάκης τάχθηκε υπέρ της «λαϊκής νομιμοποίησης για την πολιτική που θα εφαρμόσουμε», καθώς «αυτό που είχαμε πει το Γενάρη δεν το υλοποιήσαμε και κάποιος μπορεί να πει πως μένουμε για τις καρέκλες». Όμως, «η συζήτηση για τις εκλογές δεν μας βοηθά. Ο στόχος μας είναι η στοχοπροσήλωση: Να κλείσει η συμφωνία και μετά να κάνουμε έναν συνολικό επανασχεδιασμό. Μας ενδιαφέρει η Ευρώπη, ο αγώνας ο δικός μας παραμένει για αλλαγή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ