20 Νοεμβρίου 2011

«Χωρίς γραπτές εγγυήσεις δεν υπάρχει 6η δόση» ξεκαθαρίζει ο Σόιμπλε

Βερολίνο, Γερμανία
Mπορεί ο Πολ Τόμσεν να μην θέλησε να αναφερθεί στο θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων από πλευράς Σαμαρά, ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Όσο δεν υπάρχουν οι γραπτές εγγυήσεις, δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η 6η δόση» δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Προβάλλοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου υπήρξαν ανάλογες γραπτές δεσμεύσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι αυτή η απαίτηση δεν συνιστά κάτι το «αναξιοπρεπές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα χαρτί, θεωρώντας ότι οι αποφάσεις της Βουλής δεσμεύουν όλα τα κόμματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος στη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, κάλεσε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να εξηγήσει στους Ευρωπαίους ότι «υπάρχει μπέσα και φιλότιμο».

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Την Τρίτη θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Μεγάλου Δουκάτου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.