24 Νοεμβρίου 2011

«Ενα εκατ. ευρώ μου έταξε ο γιος του Καντάφι, αλλά εγώ τον πρόδωσα»

«Ενα εκατ. ευρώ μου έταξε ο γιος του Καντάφι, αλλά εγώ τον πρόδωσα»
Ο Γιούσεφ Σαλέχ αλ Χοτμανί, ο νομάς που κατέδωσε τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, σχηματίζει με τα δάχτυλα το σήμα της νίκης.
Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, προδόθηκε από έναν λίβυο νομά και πολέμαρχο Γιούσεφ Σαλέχ αλ Χοτμανί, τον οποίο είχε προσλάβει για να τον φυγαδεύσει στον γειτονικό Νίγηρα. Οπως αποκαλύπτει τώρα ο ίδιος ο πολέμαρχος, ο γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι του έταξε ένα εκατομμυρίο ευρώ για να φέρει σε πέρας την επικίνδυνη αποστολή. Εκείνος όμως ζύγισε την κατάσταση και αποφάσισε να τον προδώσει, με αποτέλεσμα να πέσει τελικά στα χέρια των δυνάμεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. 
Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι που κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συνελήφθη από τις δυνάμεις της νέας κυβέρνησης της χώρας, εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε ως το «τελευταίο κεφάλαιο στο δράμα της Λιβύης».


Ο Γιούσεφ Σαλέχ αλ Χοτμανί είπε ότι επικοινώνησε με τους άνδρες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στο νότιο τμήμα της χώρας προκειμένου να τους ενημερώσει ότι η αυτοκινητοπομπή του Σαΐφ αλ Ισλάμ θα διέσχιζε την περιοχή τη νύχτα της 18ης Νοεμβρίου. «Εκανα τον Σαΐφ να πιστέψει ότι τον εμπιστευόμουν» δήλωσε από την πόλη Ζιντάν, όπου ο γιος του Καντάφι κρατείται σε μυστική τοποθεσία.


Τη νύχτα της σύλληψης ο Χοτμανί είπε ότι ταξίδευε με τον προσωπικό φρουρό του Σαΐφ στο πρώτο αυτοκίνητο της αυτοκινητοπομπής. «Είχα συμφωνήσει με τους μαχητές ότι το καλύτερο σημείο για την ενέδρα θα ήταν σε ένα σημείο της ερήμου που περιβαλλόταν από λοφίσκους» προσέθεσε. Δέκα μαχητές από τη Ζιντάν και πέντε από τη φυλή του Χοτμανί περίμεναν να καταφθάσει το αυτοκίνητο του Σαΐφ.


«Οταν φθάσαμε στη σκοτεινή, βαθιά κοιλότητα, οι πυροβολισμοί ήταν πολύ ακριβείς, χρειάστηκε μόλις ένα λεπτό για να ακινητοποιηθεί το πρώτο αυτοκίνητο» τόνισε, προσθέτοντας ότι είχε εσκεμμένα πει στους οδηγούς να των δύο αυτοκινήτων να αφήσουν μεταξύ τους απόσταση τριών χιλιομέτρων προκειμένου οι μαχητές να προλάβουν να ανασυνταχθούν και ο ίδιος να συμπαραταχθεί μαζί τους.


«Οταν κατέφθασε το δεύτερο αυτοκίνητο αρχίσαμε να πυροβολούμε με μεγάλη ακρίβεια, προκειμένου να καταστρέψουμε το αυτοκίνητο και να μην μπορέσει να διαφύγει. Του συμπεριφερθήκαμε ως αιχμάλωτο πολέμου» είπε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Χοτμανί σχεδίαζε να καταδώσει τον Σαΐφ αλ Ισλάμ από τη στιγμή που ήρθε σε επαφή μαζί του στην έρημο της Σαχάρα ή αν αυτομόλησε επειδή είχε αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα του κατέβαλαν τελικά το ένα εκατομμύριο ευρώ που του είχαν υποσχεθεί ή θα τον σκότωναν.


Ο νομάς, που αποκαλεί τον εαυτό του «γιο της ερήμου» αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες ως προς το πώς ήρθε σε επαφή με τους 15 μαχητές της μεταβατικής κυβέρνησης που έπιασαν τον Σαΐφ αλ Ισλάμ. «Είμαι βέβαιος ότι ο Σαΐφ και οι φρουροί του σχεδίαζαν να με εκτελέσουν όταν θα φθάναμε στα σύνορα. Εφεραν όπλα, δύο χειροβομβίδες, ένα μαχαίρι και χειροπέδες. Ηταν έτοιμοι να με εκτελέσουν αν δημιουργείτο αμφιβολία» είπε ο Χοτμανί.


«Δεν είχα ζητήσει να με πληρώσουν προκαταβολικά. Δεν υπήρχαν χρήματα στο αυτοκίνητο. Αυτό αποδεικνύει ότι ο Σαΐφ ήθελε να με σκοτώσει στα σύνορα» κατέληξε. Ο ίδιος διέψευσε φήμες ότι έλαβε άλλη χρηματική αμοιβή, από τη Δύση και την μεταβατική κυβέρνηση, για να προδώσει τον γιό του Καντάφι.