20 Νοεμβρίου 2011

Λύση στο θέμα των γραπτών εγγυήσεων θα αναζητήσει ο Λουκάς Παπαδήμος

Αθήνα
Η διευθέτηση του ζητήματος των ενυπόγραφων δεσμεύσεων, στις οποίες φαίνεται να επιμένουν οι εταίροι και πιστωτές της χώρας, θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα «στοιχήματα» κατά το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι του νέου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, από τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Την Τρίτη ο κ. Παπαδήμος μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, επανέφεραν το θέμα της υπογραφής.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι δεσμεύθηκε επαρκώς, με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας, με την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στην κατ' αρχήν έγκριση του προϋπολογισμού του 2012 από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε επίσης ότι μόλις έκλεισε η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση, έστειλε επιστολή στους ομολόγους του του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (μεταξύ άλλων στην Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Φιγιόν, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μπαρόζο) μέσω της οποίας εξήγησε την επιλογή του να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου. 

Εντούτοις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε και δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Όσο δεν υπάρχουν γραπτές εγγυήσεις, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της βοήθειας δισεκατομμυρίων. Δεν απαιτούμαι κάτι αναξιοπρεπές. Και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία υπήρχαν ανάλογες δεσμεύσεις» υποστήριξε ο κ. Σόιμπλε.

Νωρίτερα, σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο κ. Γιούνκερ είχε αφήσει ανοιχτό το «παράθυρο» του συμβιβασμού: «Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύπλοκα αλλά μπορούμε να λύσουμε και το ελληνικό πρόβλημα, εάν η Ελλάδα καταβάλει τις προσπάθειες στις οποίες έχει δεσμευθεί και στις οποίες τη δεσμεύσαμε. Η αλληλεγγύη όμως δεν είναι μονόδρομος, δεν κινείται κανείς μόνος του στο δρόμο αυτό».

Η λύση της ανοιχτής επιστολής

Εν τω μεταξύ, η τρόικα συνέχισε τις επαφές της με τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα και μετά τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε την Κυριακή με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

«Είναι σαφές ότι συνδέεται η καταβολή της 6ης δόσης με την επιστολή τόσο του κ. Παπανδρέου όσο και του κ. Σαμαρά και, εν συνεχεία, από την κατάθεση και της δικής μας άποψης. Πιστεύω ότι είναι εντελώς ανελαστικά τα πράγματα και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο συνεννόησης και σ’ αυτόν τον τομέα, ούτως ώστε τα χρήματα να αποδεσμευτούν εγκαίρως για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες, τις εξαιρετικά σοβαρές ανάγκες, που έχει ο τόπος» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Όπως έγινε γνωστό από στενό συνεργάτη του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο κ. Καρατζαφέρης δεν προτίθεται να στείλει επιστολή προς τους κοινοτικούς εταίρους και πιστωτές της χώρας. Αντ' αυτού θα απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον ελληνικό λαό, την οποία κοινοποιήσει στους κοινοτικούς εταίρους της χώρας μας, και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε: «Τον ελληνικό λαό τον αφήνει παγερά αδιάφορο εάν υπάρξουν γραπτές εγγυήσεις εκ μέρους των συνεταίρων της νέας μνημονιακής συγκυβέρνησης προς τη τρόικα, από τη στιγμή που οι ίδιοι δεσμεύονται να συνεχίσουν μια πολιτική που κυριολεκτικά χρεοκοπεί και εξοντώνει την ελληνική κοινωνία. Ο μόνος που ίσως έχει πρόβλημα είναι ο κ. Σαμαράς. Ας το λύσει με τους δικούς του».

Η «Μεγάλη Λύση»

Για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, ξεκινά από τη Δευτέρα εικοσαήμερο ιστορικών εξελίξεων, εν όψει της Συνόδου Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 8-9 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στις κρίσιμες διαβουλεύσεις, που θα καταλήξουν στη Σύνοδο Κορυφής, στις οποίες διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωζώνης και ταυτοχρόνως η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν.

Όπως επισημαίνει Το Βήμα της Κυριακής, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τη μετάδοση και μεγέθυνση της κρίσης χρέους, επαναφέρουν το ζήτημα της «Μεγάλης Λύσης», η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ενδέχεται να περιέχει:

  • Αυξημένες εξουσίες των Βρυξελλών στη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών
  • Δυναμική ενεργοποίηση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων
  • Ταχύτερη ενεργοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ESM
  • Θεσμοθέτηση του ευρωομολόγου
  • Εναρμόνιση αμυντικών πολιτικών
Σε μία τέτοια περίπτωση, η 26η Οκτωβρίου (η «μικρή λύση») μπορεί να απορροφηθεί από την 9η Δεκεμβρίου και η έκτη δόση να μην απελευθερωθεί μέχρι τότε, ή μέχρι μία έκτακτη Σύνοδο που μπορεί να επιβληθεί από τη δυναμική των εξελίξεων.