20 Νοεμβρίου 2011

ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

Τα μαύρα τα μεσάνυχτα φεύγει ο Παπαδήμος από το Μαξίμου

Ξημερώματα φεύγει από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου ο νέος Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Την εβδομάδα που πέρασε δύο μέρες έφυγε στις 6 το πρωί, πήγε στο σπίτι του για μερικές ώρες ύπνο και επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου για να χωθεί και πάλι στους φακέλους της κρίσης που σχηματίζουν στοίβα στο γραφείο του. Δεν έχει οργανώσει επιτελείο συνεργατών και από τους συνεργάτες του τέως Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου παρακάλεσε να παραμείνουν στο Μέγαρο Μαξίμου το «διπλωματικό» γραφείο, το «νομικό» γραφείο και ορισμένοι διοικητικοί υπάλληλοι, όπως και ο Γιώργος Ελενόπουλος από το γραφείο Τύπου.

Αναλώνει τη μέρα του σε συνεχείς συσκέψεις με αρμόδιους υπουργούς, μιλάει πολύ συχνά στο τηλέφωνο – κυρίως με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και με στελέχη του οικονομικού επιτελείου – και προετοιμάζεται εντατικά για την πρώτη έξοδό του στην Ευρώπη υπό την ιδιότητά του ως Πρωθυπουργού της χώρας, κατά τη  διήμερη επίσκεψή του τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και (την Τρίτη) στο Λουξεμβούργο.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ. Στόχος του, να διερευνήσει τις προθέσεις της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα μετά την αλλαγή σελίδας στην ηγεσία της χώρας, έπειτα από τους κραδασμούς στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Ελλάδα που προκάλεσε η αναγγελία του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Αν και ο ίδιος δεν έχει περιγράψει επισήμως τις προθέσεις του, θεωρείται βέβαιο ότι ο Λουκάς Παπαδήμος εκ των πραγμάτων κατά τις επαφές του θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την επαναβεβαίωση  της στάσης της ΕΕ και της ευρωζώνης υπέρ της Ελλάδας, και όπως πιστεύεται θα προσπαθήσει να αντλήσει από τους συνομιλητές του διαβεβαιώσεις ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτε αναφορικά με τη στάση που τηρούσαν ώς τώρα απέναντι στην Ελλάδα».

Ο Λουκάς Παπαδήμος (που έχει κλεισμένα ραντεβού για τη Δευτέρα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, και την Τρίτη στο Λουξεμβούργο με τον επικεφαλής του Eurogroup  Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ) θα επιχειρήσει να πείσει τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις της που απορρέουν τόσο από το Μνημόνιο της περυσινής δανειακής σύμβασης όσο και από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

ΔΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ. Παράλληλα, από την πλευρά του θα παράσχει διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που είχε αρχίσει να υλοποιεί η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Στόχος όλων αυτών  είναι να:

1. Να προχωρήσει αμέσως η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, τα 8 δισ. της οποίας αποτελούν πλέον ζωτική ανάγκη για τη χώρα, προκειμένου να αποφύγει πρόσκαιρα μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

2. Να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 130 δισ. ευρώ.

OI YΠΟΓΡΑΦΕΣ. Αγκάθι στις συνομιλίες του κ. Παπαδήμου με τους ευρωπαίους αξιωματούχους φαίνεται πως θα αποτελέσει το θέμα του βέτο που έχει θέσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στην έγγραφη δέσμευση που ζητούν οι Βρυξέλλες ότι αποδέχεται τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και το νέο Μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει διάφορα σενάρια, τα οποία, σύμφωνα με συνομιλητή του, «δεν θα πλήξουν τη δημόσια θέση τού κ. Σαμαρά κατά της υπογραφής μιας έγγραφης δέσμευσης, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να ικανοποιηθούν με έναν τρόπο οι απαιτήσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ». Δεν είναι εξακριβωμένο πώς θα επιτευχθεί  και να υπάρξουν οι δεσμεύσεις και να μη μειωθεί – και μάλιστα επί προσωπικού – ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανόν να έχει βρεθεί μια φόρμουλα η οποία θα θεωρηθεί ικανοποιητική από τους δανειστές προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ. Αν ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, τα πράγματα θα γίνουν αρκετά πιο εύκολα για τον νέο Πρωθυπουργό, ο οποίος απολαμβάνει ήδη  μια θεαματική δημοτικότητα, καθώς φαίνεται να προβάλλει ένα άλλο είδος διακυβέρνησης. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εκτός από την προσωπική δημοτικότητα που  καταγράφεται στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου, ένα σημαντικό ποσοστό ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε να παραταθεί ο βίος αυτής της κυβέρνησης αρκετά πέραν του ορίου της 19ης Φεβρουαρίου.

Με ζητούμενο το πόσο μπορεί να παραταθεί η διάρκεια της κυβέρνησης, αρκετοί είναι εκείνοι που στοιχηματίζουν ότι οι εκλογές δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν στη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά θα γίνουν με τους μετριότερους υπολογισμούς, και αν όλα εξελιχθούν ομαλά  και σύμφωνα με τις προβλέψεις (για το PSI, την καταβολή της 7ης δόσης του δανείου που είναι σχεδόν 80 δισ. ευρώ και την ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης), μερικές εβδομάδες αργότερα, μετά τα μέσα Μαρτίου ή και πιθανόν αρχές Απριλίου. 

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ. Ο νέος Πρωθυπουργός πάντως αποφεύγει κάθε σχετική συζήτηση. Σε νύξεις που του έχουν γίνει απαντάει «έχω πολλή δουλειά μπροστά μου» και δεν αφήνει περιθώρια για επέκταση της συζήτησης  αυτής. Ούτε καν για το αν τον ενδιαφέρει να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο και μετά την ολοκλήρωση της θητείας τής κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.

Είναι προφανές ότι και για τον ίδιο ισχύει ό,τι και για τους δύο αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων: τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά. Θα εξαρτήσει τη στάση του από την επιτυχία της προσπάθειας που κάνει. Αν τα καταφέρει, κανείς δεν θα μπορέσει να του αρνηθεί να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία. Αν δεν τα καταφέρει, θα είναι ένας ακόμη τραπεζίτης που κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά σε μια κρίσιμη ώρα για τη χώρα, αλλά δεν τα κατάφερε..
ΤΑ ΝΕΑ