30 Νοεμβρίου 2011

Στη Χάγη μετά από ένταλμα σύλληψης ο πρώην πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού


Ο Λοράν Γκμπαγκό ήταν πρόεδρος της Ακτής του Ελφαντοστού επί δεκαετία
Ο Λοράν Γκμπαγκό o τ, μαυρος πρόεδρος της Ακτής του Ελφαντοστού επί δεκαετία  δειχνει τις" μασελες" που ετρωγε τα διαμαντια της αφρικης και ισως και μερικες λευκες "αλανιαρες" γυναικες

Χάγη, Ολλανδία
Ο πρώην πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκό, επρόκειτο να μεταφερθεί αργά την Τρίτη στη Χάγη για να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από το οποίο καταζητούνταν για εγκλήματα πολέμου.

Το Δικαστήριο ερευνά περιστατικά δολοφονιών, βιασμών και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνέβησαν στο διάστημα των τεσσάρων μηνών κατά το οποίο στη χώρα βρίσκονταν σε εμφύλια αντιπαράθεση δυνάμεις πιστές στον Γκμπαγκό με αυτές του Αλασάν Ουαταρά ο οποίος κέρδισε τις εκλογές το 2010.

Ο Γκμπαγκό αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία αλλά σταδιακά οι δυνάμεις του Ουαταρά, που είχε και την υποστήριξη της Δύσης επικράτησαν και κατέλαβαν την πρωτεύουσα.

Ο πρώην πρόεδρος ήταν σε κατ’οίκον περιορισμό για επτά μήνες σε απομονωμένο σημείο στα βόρεια της χώρας.

Το ΔΠΔ εξέδωσε τη διαταγή μεταφοράς του πρώην ηγέτη την Τρίτη και εκτελέστηκε αμέσως από τις Αρχές χώρας αφού το Δικαστήριο δεν έχει τη δικαιοδοσία να πραγματοποιεί συλλήψεις.

Πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη που μεταφέρεται στο Δικαστήριο: ο πρόεδρος του Σουδάν Μπασίρ καταζητείται αλλά δεν έχει συλληφθεί ενώ ο Μουαμάρ Καντάφι, για τον οποίο επίσης είχε εκδοθεί ένταλμα, πέθανε πριν δικαστεί.