1 Δεκεμβρίου 2011

Κρίσιμο δεκαήμερο, έως τη Σύνοδο Κορυφής, για την τύχη του ευρώ




Βρυξέλλες, Βέλγιο
«Μπαίνουμε σε ένα κρίσιμο δεκαήμερο για να καταλήξουμε στην απάντηση για την κρίση της Ευρωζώνης», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, περιγράφοντας τις κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να λάβει η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, από τις οποίες θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η τύχη της ζώνης του ευρώ.
«Η οικονομική και νομισματική ένωση ή θα πρέπει να προχωρήσει προς την ολοκλήρωσή της, μέσω μιας πολύ βαθύτερης ενοποίησης, ή θα πρέπει να αποδεχτούμε τη σταδιακή διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που λειτουργεί εδώ και πάνω από μισό αιώνα», πρόσθεσε ο Ρεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κατά τον επίτροπο, μέρος αυτής της ολοκλήρωσης ενδεχομένως να πρέπει να γίνει μέσω της αλλαγής των Συνθηκών. Παρόλο που αυτό δεν θα αποτελέσει άμεση απάντηση στην κρίση χρέους, όπως παραδέχτηκε, θα δημιουργήσει ωστόσο μια ένωση σταθερότητας προς αποτροπή μελλοντικών κρίσεων.
Συστημικές λύσεις
Σε λιγότερο δραματικούς τόνους, αλλά με την ίδια λογική, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, προειδοποίησε ότι η κρίση είναι συστημική και απαιτεί συστημικές απαντήσεις, δηλαδή ανάγκη για βαθύτερη οικονομική ένωση.

«Σήμερα αγγίζουμε τον πυρήνα του προβλήματος. Η κρίση είναι συστημική και χρειάζεται συστημικές απαντήσεις. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα προς μια πραγματική οικονομική ένωση» δήλωσε ο κ. Ρομπάι σε συνέδριο πρέσβεων της ΕΕ.
O ίδιος παραδέχτηκε ότι η απόφαση αυτή απαιτεί θυσίες. «Ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει αλλαγή ή όχι της Συνθήκης της ΕΕ, και τα δύο προϋποθέτουν ότι (οι χώρες) θα θυσιάσουν κυριαρχικά τους δικαιώματα, ως τίμημα για μια αξιόπιστη οικονομική και νομισματική ένωση» τόνισε.
Ο ρόλος της ΕΚΤ
Πέραν των δομικών λύσεων, το πρόβλημα της κρίσης παραμένει. Πολλοί πλέον συμμερίζονται την ανάγκη για πυροσβεστική επέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ιδίως από τη στιγμή που η κρίση άγγιξε την Ιταλία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων και ειδικών σε δημοσκόπηση του Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα γίνει τελικά το «τελευταίο καταφύγιο δανεισμού (lender of last resort)» των κρατών της Ευρωζώνης, δίνοντας έτσι τέλος στην κρίση χρέους.
Την άποψη αυτή συμμερίζονται 16 στους 25 αναλυτές που ρωτήθηκαν. Λιγότερο πιθανό θεώρησαν το ενδεχόμενο να αρχίσει η ΕΚΤ να τυπώνει χρήμα, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα από τις εμπορικές τράπεζες
«Δεν έχω καμία ιδιαίτερη ανησυχία για την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά όλοι γνωρίζουν τι χρειάζεται να γίνει για να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα» δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της ΕΚΤ, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη όταν άλλοι καταπατούν υπερβολικά την ανεξαρτησία της».
Υπέρ της αλλαγής του ρόλου της ΕΚΤ τάχθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, αναφέροντας ότι ανάλογο ρόλο έχουν αναλάβει και οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Ελβετίας.