12 Δεκεμβρίου 2011

Κλήση ΣΔΟΕ προς 720 μεγαλοκαταθέτες στο εξωτερικό. Βγήκαν 80 δισ. από το 2009 .

Σαράντα άτομα «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού ποσά άνω των 5 εκατ. ευρώ στην τριετία 2009-2011. Πρώτος στον κατάλογο που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ «φιγουράρει» επιχειρηματίας μικρής επαρχιακής πόλης, ο οποίος αναμένεται να κληθεί για να δώσει εξηγήσεις στην Εφορία για έμβασμα αξίας 50.000.000 ευρώ, το οποίο φέρεται να έστειλε σε τράπεζα του εξωτερικού. 15 -20 άτομα «σήκωσαν» καταθέσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ και τις μετέφεραν στο εξωτερικό (Ελβετία, Κύπρο, Ην. Βασίλειο κ.ά.).

Άμεσα σε απολογία καλεί το ΣΔΟΕ περισσότερους από 700 Έλληνες που «φυγάδευσαν» εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού την τελευταία τριετία, ενώ παράλληλα ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί πρώην δημάρχων και νομαρχών που ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό την περίοδο που ασκούσαν τα καθήκοντά τους.

Οι έλεγχοι του «πόθεν έσχες» βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος των ερευνών που διενεργεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος το οποίο έχει υποβάλει πάνω από 4.000 αιτήματα προς τις τράπεζες για «άνοιγμα» λογαριασμών για τον έλεγχο της νομιμότητας υψηλών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, εμβασμάτων προς το εξωτερικό, μετοχών και ομολόγων.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από τις τράπεζες και έχει επεξεργαστεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αποκαλύπτουν χιλιάδες πολίτες που έβγαλαν μέσω τραπεζικών εμβασμάτων περίπου 80 δισ. ευρώ στο εξωτερικό από το 2009 όταν ξεκίνησε η κρίση μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα του ΣΔΟΕ επικεντρώνεται σε περίπου 720 Έλληνες που εμφανίζονται με ποσά εμβασμάτων που «βγάζουν μάτι». Σύμφωνα με πληροφορίες στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκονται: - Περίπου 40 άτομα που «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού ποσά άνω των 5 εκατ. ευρώ στην τριετία 2009-2011. Μάλιστα πρώτος στον κατάλογο «φιγουράρει» επιχειρηματίας μικρής επαρχιακής πόλης ο οποίος αναμένεται να κληθεί για να δώσει εξηγήσεις, για έμβασμα αξίας 50.000.000 ευρώ, που φέρεται να έστειλε σε τράπεζα του εξωτερικού.

Δεκαπέντε - είκοσι άτομα που «σήκωσαν» από τις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ και τις μετέφεραν στο εξωτερικό (Ελβετία, Κύπρο, Ην. Βασίλειο κ.ά.).

Από εξονυχιστικό έλεγχο θα περάσουν περίπου 20 υποθέσεις μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού οι οποίοι εμφανίζονται ως άνεργοι που εισπράττουν μάλιστα επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ . Γι' αυτούς όπως σημειώνει στην «ΗτΣ» στέλεχος του ΣΔΟΕ διεξάγεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι οι πραγματικοί καταθέτες ή είναι παρένθετα πρόσωπα που «κρύβουν» ύποπτους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ελεγχος του «πόθεν έσχες»
Σε πρώτη φάση το ΣΔΟΕ θα καλέσει τους 720 μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού να δώσουν εξηγήσεις και να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματά τους τα χρήματα που έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Όσοι δεν θα καταφέρουν να δικαιολογήσουν τα ποσά που «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στα ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η φορολόγηση θα γίνει με βάση τη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και συντελεστές που φθάνουν μέχρι και 45%. Οι φορολογούμενοι που δεν θα πληρώσουν τους φόρους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δέσμευση των καταθέσεών τους αφού το υπουργείο Οικονομικών για να διεκδικήσει τους διαφυγόντες φόρους σκοπεύει να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου για το ξέπλυμα χρήματος.

Το ΣΔΟΕ θα ενεργοποιήσει και τη διαδικασία του αυτόφωρου στις περιπτώσεις των φορολογούμενων - μεγαλοκαταθετών που θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν αποδώσει στο Δημόσιο φόρους εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ.

Κανένα απολύτως πρόβλημα με την εφορία δεν θα έχουν όσοι μετέφεραν τις καταθέσεις τους σε τράπεζες του εξωτερικού και μπορούν να τις δικαιολογήσουν από τα εισοδήματά τους και να πληρώνουν κανονικά τους φόρους επί των τόκων των καταθέσεών τους. Με βάση την αρχή της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων μπορούν να έχουν κατατεθειμένα τα χρήματά τους σε όποια τράπεζα του εξωτερικού επιθυμούν, αρκεί να συνεχίσουν να καταβάλλουν τους φόρους επί των τόκων που εισπράττουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα κεφάλαια Ελλήνων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού υπερβαίνουν συνολικά τα 200 δισ. ευρώ.

«Ολόκληρος ο μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί πλήρως και στο άμεσο μέλλον θα δείτε πρωτόγνωρα πράγματα και καταστάσεις», λέει με νόημα αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος αναφερόμενος πρόσφατα στη λίστα των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πολλοί θα μείνουν άφωνοι γιατί πρόκειται για άτομα που προσπαθούν να επηρεάσουν το δημόσιο βίο, που ηθικολογούν, που έχουν άποψη αλλά που έβγαλαν τα λεφτά τους από την Ελλάδα, τη στιγμή που η πατρίδα έχει ανάγκη».

Δημάρχοι και νομάρχες
Ο επόμενος στόχος των ελεγκτών του ΣΔΟΕ βρίσκεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην υπηρεσία έχουν φθάσει πληροφορίες και καταγγελίες για πρώην δημάρχους και νομάρχες που φέρονται να έχουν πλουτίσει παράνομα την περίοδο που ασκούσαν τα καθήκοντά τους.Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ σχεδιάζει να ζητήσει από τις τράπεζες να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των συγκεκριμένων προσώπων προκειμένου να ξεκινήσει η έρευνα και να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες. Θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» καθώς εκτός από τις τραπεζικές καταθέσεις θα ελεγχθούν περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν το διάστημα που ήταν δήμαρχοι ή νομάρχες.

Πηγή Ημερησία