29 Δεκεμβρίου 2011

Προϋποθέσεις θέτει ο Γ.Καρατζαφέρης για να παραμείνει στην κυβέρνηση ο ΛΑΟΣ

Αθήνα
Τέσσερις προϋποθέσεις («τέσσερα παράθυρα ανοιχτά» όπως χαρακατηριστικά αναφέρει) για να παραμείνει στην κυβέρνηση, θέτει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις εξής προϋποθέσεις:

  • «Να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ μια στιβαρή και ασφαλή ηγεσία μέσα στις πρώτες ημέρες του νέου έτους και σαφώς πριν έρθει η τρόικα». Όπως φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ «αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ».
  • «Να ξεκαθαρίσει τον ρόλο της η Νέα Δημοκρατία. Είναι εντός της κυβέρνησης ή εκτός; Δεν μπορεί να είναι και τα δυο. Ή θα λειτουργεί ως κυβέρνηση ή ως αντιπολίτευση», δηλώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
  • «Να δημιουργηθεί ένα σφιχτό και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προτείνει ένα υπουργικό συμβούλιο με 10 υπουργούς και 3 αντιπροέδρους. Ο ίδιος λέει ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι ένας εκ των αντιπροέδρων, αλλά εάν του ζητηθεί από τα άλλα κόμματα, τότε θα δεχθεί. «Αν παραμείνει το κυβερνητικό σχήμα ως έχει, τότε ματαιοπονούμε ως προς την αποτελεσματικότητά του», επισημαίνει ο κ. Καρατζαφέρης.
  • «Δεν μπορεί να γίνουν βιαστικά οι εκλογές». Πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία το PSI (το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων) και να τεθούν οι βάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, εκτιμά ο κ. Καρατζαφέρης. «Οι κολοβές λύσεις φέρνουν κολοβό αποτέλεσμα. Δεν έχουμε λόγο να βιαζόμαστε», καταλήγει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
ΠΑΣΟΚ: Πολιτικό ατόπημα

Για ένα «ακόμα πολιτικό ατόπημα του προέδρου του ΛΑΟΣ που προσβάλλει τους δημοκρατικούς θεσμούς και την πολιτική ζωή της χώρας» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, με αφορμή την προυπόθεση Καρατζαφέρη «να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ μια στιβαρή και ασφαλή ηγεσία μέσα στις πρώτες ημέρες του νέου έτους».

«Γίνεται πλέον φανερό ότι ο κ. Καρατζαφέρης αναζητά, με αγωνία, προσχήματα που θα τον βοηθήσουν να βρει την 'οδό της διαφυγής' από την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου και τις μεγάλες ευθύνες που αυτή έχει αναλάβει», αναφέρει ο κ. Μπεγλίτης σε δήλωσή του.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ το «δικαίωμα να φαντασιώνεται πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο, με τον συνήθη αμετροεπή τρόπο, με τον οποίο εκφράζεται επί παντός επιστητού¬, όπως αναφέρει, υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι »δεν του αναγνωρίζουμε όμως το δικαίωμα να παρεμβαίνει και πολύ περισσότερο να θέτει όρους για ζητήματα που συνδέονται με την εσωκομματική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ».

«Την όποια συζήτηση και εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ και στην πορεία της χώρας, δεν θα την επιβάλλουν ούτε οι οφειλέτες του Δημοσίου, ούτε οι οφειλέτες των Τραπεζών, ούτε οι φοροφυγάδες, ούτε οι Τράπεζες, ούτε τα ΜΜΕ, ούτε βέβαια το ΛΑΟΣ και ο κ. Καρατζαφέρης, που πιθανόν υποκινούμενος επιχειρεί, από την Τρίτη συγκεκριμένα, να μας υποδεικνύει τι θα κάνουμε εμείς  στο ΠΑΣΟΚ βάζοντας όρους στο εσωτερικό μας. Αποτελεί την μέγιστη προσβολή στην Δημοκρατία και την αυτόνομη πολιτική λειτουργία των κομμάτων» δήλωσε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.
Απάντηση από τον ΛΑΟΣ
«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάληψη ευθυνών στο νέο Μνημόνιο, αν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ασφαλή ηγεσία και αν για το Μνημόνιο αυτό αρχίσει 'σπέκουλα' μεταξύ των πολλών υποψήφιων για την αρχηγία» απάντησε ο ΛΑΟΣ στην τοποθέτηση του κ. Μπεγλίτη.

«οργίλη ανακοίνωση του κ. Μπεγλίτη αποδεικνύει ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει πρόθεση να ανοίξει τη διαδικασία μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Τέλος, αν ο κ. Μπεγλίτης είχε ρωτήσει τον μέχρι τώρα αρχηγό του θα του είχε απαντήσει ότι ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης, κατά τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είχε εκφράσει την επιθυμία να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση ο ΛΑΟΣ. Μπορεί να επιβεβαιωθεί, εξάλλου, αυτό και από τα κρατηθέντα πρακτικά. Εμείς απαντήσαμε θετικά στην έκκληση που μας έγινε. Αν κάποιοι δεν μπορούν να είναι σοβαροί - κάτι που επιτάσσουν οι περιστάσεις - εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε στη ρηχότητά τους» καταλήγει ο ΛΑΟΣ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ