24 Δεκεμβρίου 2011

Η Κούβα ανοίγει φυλακές και σύνορα, αλλά όχι το διαδίκτυο

Ο Ραούλ Κάστρο επιβεβαίωσε την αποφυλάκιση περίπου 3.000 κρατουμένων για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως και την τροποποίηση του νόμου περί μετανάστευσης. Δεν περιλαμβάνεται στους «τυχερούς» ο αμερικανός που έφτιαχνε διαδικτυακό εξοπλισμό

Η Κούβα ανοίγει φυλακές και σύνορα, αλλά όχι το διαδίκτυο
Το κομμουνιστικό καθεστώς του νησιού της Καραϊβικής συνεχίζει την προσπάθειά του να ανταπεξέλθει στο σύγχρονο διπλωματικό και τοπίο με μεταρρυθμίσεις, έστω και με ρυθμό χελώνας.
Παραμονή Χριστουγέννων και ενόψει της επίσημης επίσκεψης την Ανοιξη του Πάπα Βενέδικτου του 16ου, η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να απελευθερώσει άμεσα από τις φυλακές της περίπου 3.000 κρατούμενων, μεταξύ των οποίων είναι και αντιφρονούντες που έχουν διαπράξει αδικήματα «κατά της ασφάλειας του κράτους». Η σχετική ανακοίνωση παρουσιάζει την απόφαση ως αντίδραση στο αίτημα ομάδων συγγενών των φυλακισμένων.
Στους χιλιάδες «τυχερούς» που θα επιστρέψουν στην ελευθερία, περιλαμβάνονται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 86 ξένοι υπήκοοι από 25 χώρες. Δεν θα βρίσκεται ωστόσο ο Αλαν Γκρος, ο Αμερικανός που είχε δημιουργήσει το τελευταίο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις κουβανικές Αρχές, ο Γκρος ήταν πράκτορας των ΗΠΑ που επεδίωξε να δημιουργήσει στην Κούβα υποδομές για ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Για την προσπάθειά του να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις στο νησί, την περίοδο της μετάβασης της εξουσίας από τον Φιντέλ στον αδερφό του Ραούλ και μεσούσης της κρίσης, ο Γκρος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών. «Ο Αλαν Γκρος δεν συμπεριλαμβάνεται στους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ζοζεφίνα Βιντάλ του ΥΠΕΞ της χώρας.
Πάντως, μπορεί οι Κουβανοί να μην μπορούν να μάθουν διαδικτυακά τι συμβαίνει στον «έξω κόσμο», αλλά ίσως στο μέλλον μπορούν να το δουν «ιδίοις όμμασι» χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στα νερά της Καραϊβικής προσπαθώντας να φτάσουν παράνομα στη Φλόριντα των ΗΠΑ.
Οπως ανακοίνωσε ο Ραούλ Κάστρο, η κυβέρνηση προωθεί την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη μετανάστευση στο νησί, «κλείνοντας το μάτι» στους πολίτες για περισσότερες ελευθερίες και στην μετακίνηση εκτός συνόρων.